2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Bebeği ölünce sigarayı bıraktı

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz'ın sigara bırakan 2 çocuk annesi Nuriye Dayan'a 9 Şubat Dünya Sigara Günü nedeniyle çeşitli hediyeler vermesi, ailenin sigara yüzünde çektiği sıkıntıları gün yüzüne çıkarttı.


Hakkari'nin Dağgöl Mahallesinde ikamet eden ve Nurgize ile Nagihan isminde iki kız çocuğu olan ve 8 aylık üçüncü çocuğuna hamile olan 25 yaşındaki genç anne Nuriye Dayan, sigara bırakma sebebini, yaşadığı üzücü olayı İHA muhabirine anlattı. Yaklaşık 7 yıldır evli olduğunu ve 5 yıl boyunca sigara kullandığını anlatan anne, ilk olarak dünyaya gelen ve İbrahim Veysel ismini verdikleri bebeğini kaybetmenin acısını çektiğini anlattı. Doğduktan kısa süre sonra hastalandığı için doktora götürdüğü bebeğinin Diyarbakır'daki bir hastaneye sevk edildiğini söyleyen Nuriye Dayan "Bebeğim daha çocuğum 3 aylık iken iki ameliyat geçirdikten sonra vefat etti. Doktorlar, bebeğin sigara dumanından etkilendiği için hastalanıp öldüğünü bana söylediler. Bunun üzerine ben ve kocam sigarayı bıraktık. Daha sonra önce Nurgize daha sonra da Nagihan isimli çocuklarım dünyaya geldi, şimdi de 8 aylık hamileyim. Bizim gibi herkesin bu sigara illetinden kurtulmasını istiyoruz. Kendileri için yapmasalar bile çocuklarını düşünsünler" şeklinde konuştu.


Sigarayı bırakan annenin 6 yaşlarındaki kızı Nurgize Dayan ise, sigara dumanının içenlerle birlikte çevresindeki insanlara, çocuklara zarar verdiğini belirterek "Sigara çok kötü bir alışkanlıktır. Herkesin bırakmasını ve bu yüzden çocuklarında ölmemesini istiyorum" dedi.


HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz ise yürüttükleri Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele Eğitim Projesi'nin sürdürebilir olması açısından 'Dünya Sigara Bırakma Günü'nde sigara bırakan bir anneye çeşitli hediyeler verdiklerini belirtti. Kaçmaz,"Sigara her yıl dünyada 150 milyon bebeğin erken doğumu nedeniyle ölümüne yol açmaktadır. Dünya çocuk nüfusunun yarısı olan yaklaşık 700 milyon çocuk ise tütün dumanına maruz kalmaktadır. Sigara insan sağlığını ve toplumun tamamını tehdit ettiği, toplum sağlığını sarsan en temel etkendir. Ülkemizde yüzde 60'ı erkek, yüzde 30'u ise kadın olmak üzere 17 milyon kişi sigara tüketicisidir. Sigara bütün kanser ölümlerinin içte birinde sorumludur. Yılda 15 milyar doları sigaraya yatırıyoruz. 5 milyar dolarda tedaviye harcamaktayız. Türkiye de 1 yıl içinde sigaraya harcanan para Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin 4.6 katıdır. Tüm halkımızı dumansız hava sahasına çağırıyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 16:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?