3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Bebeğin kafası koptu!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hakkari Devlet Hastanesi'nde meydana gelen doğumda Ayşe Erdin'in bebeğinin kafasının kopması olayı ile ilgili olarak, "Fetal baş kopması, doğumun ikinci evresinin anlık bir süreci olup, eğer uyarıcı bir unsur yok ise öngörülemez ve önlenemez bir doğum komplikasyonudur" dedi.

Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun "Hakkari Devlet Hastanesi'nde meydana gelen doğumda Ayşe Erdin'in bebeğinin kafasının koparak feci şekilde ölümü" olayı ile ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bakanlıkça görevlendirilen sağlık denetçisinin inceleme raporunda; "Hasta Ayşe Erdin ve eşi Murat Erdin'in ifadelerinde belirttiği 'Doktor Burak Sezgin'in doğumdan bir gün önce sezaryen yapacağını söylediği' iddiası doğrulanamamış olup, annenin ve bebeğin doğum öncesi verilerinin, sezaryen için tıbbi bir neden olmadığı, ayrıca hastanın eşinden doğum öncesinde normal doğum için onayının alındığı da göz önünde bulundurulduğunda; bu hususta Dr. Burak Sezgin'in bir kusurunun olmadığı anlaşılmaktadır" denildiğini belirten Müezzinoğlu, raporun Hakkari Valiliği'ne gönderildiğini ve adli soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.

Müezzinoğlu, doğum esnasında bebeğin başının kopması olayını şu şekilde açıkladı:

"Doğum esnasında başın kopması; makat gelişlerde baş takılması, baş gelişlerde normal veya iri bebekte omuz takılması, baş gelişlerde prematüre bebeklerde fetal başın geçişlerinden soma servikal konstriksiyon, malpraktis sonucu doğumda fetal başta orantısız çekme gücü uygulanması sonucu komplet veya inkomplet durumlarında sözkonusu olabilmektedir. Vaginal doğumda fetal başın kopmaması için, önceden bilerek sezaryen uygulamak gibi herhangi bir tedbir almak mümkün değildir. Fetal baş kopması, doğumun ikinci evresinin anlık bir süreci olup, eğer uyarıcı bir unsur yok ise öngörülemez ve önlenemez bir doğum komplikasyonudur."

Doğumu gerçekleştiren hekimin, uzmanlık bilgi ve deneyimleri doğrultusunda normal doğum planladığını, annenin ve bebeğin doğum öncesi verileri de dikkate alındığında sezaryen için tıbbi bir neden olmadığının anlaşıldığını ifade eden Müezzinoğlu, "Ayrıca, hastanın eşinin doğum öncesinde normal doğum için onayının alındığı da gözönünde bulundurulduğunda bu hususta Dr. Burak Sezgin'in bir kusurunun olmadığı bakanlığımız sağlık denetçisi tarafından da ifade edilmiştir" dedi.

Müezzinoğlu, Hakkari Devlet Hastanesi'nde mevcut durum itibariyle, yerel planda sağlık hizmet sunumunu aksatacak personel eksikliği bulunmadığını belirterek, 28 Şubat 2013'te yapılan 49. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü Kurasında, Hakkari Devlet Hastanesi'ne değişik branşlarda 18 uzman hekim atandığını kaydetti. Müezzinoğlu, Hakkari Devlet Hastenesi'nde 3'ü kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmak üzere toplam 41 uzman doktor bulunduğunu ifade etti.

AA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2013 Cuma 19:27:17
Güncelleme :20 Eylül 2013 Cuma 19:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?