5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Berivanlar yayla yollarında

BERİVANLAR YAYLA YOLLARINDA

Hakkari'nin Durunkaya Beldesi sakinleri küçükbaş hayvanların sütünü sağmak için her gün at ve katır sırtında 10 kilometrelik yolu kat etmek zorunda kalıyorlar.

Şehirden 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Durunkaya beldesi Pınarbaşı mahallesi sakinleri, sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte küçükbaş hayvanlarındaki süt veriminin de düşmeye başladığını belirttiler. Başka gelirleri olmadığı için zor da birkaç kilo süt için almak için beldeden 10 kilometre uzaklıkta bulunan Pınarbaşı yaylasına at ve katırlar sırtında giderek burada bulunan küçükbaş hayvanları sağlan ve yörede 'Berivan' olarak isimlendirilen bayanlar, sütlerini tekrar beldeye getiriyorlar.

Mehmet Tatlı isimli belde sakini ise, sadece Pınarbaşı mahallesinde 4 bin, belde genelinde ise 11 bine yakın küçükbaş hayvan bulunduğunu belirtti. Belde sakinlerinin tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu anlatan Tatlı, her gün at sırtında 10 kilometre yol kat eden Berivan'ların getirdikleri sütleri biriktirerek kışlık yoğurt yaptıklarını belirtti.

BERİVANLAR YAYLA YOLLARINDA
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 15:00:03
Güncelleme :4 Kasım 2010 Perşembe 15:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?