27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Birileri hesap versin!

Hakkari’nin Üzümcü Köyü’nde milyarlarca lira para harcanarak 2 yıl önce yaptırılan köprü, 7 ay sonra yıkılınca aileler, derenin her iki tarafına bağladıkları ipe sarılarak çocuklarını sırtlayıp okula götürüyor.

Yaklaşık 2 yıl önce basında çıkan haberler üzerine Hakkari Valililği, Üzümcü Köyü ile Derav Mahallesi’nin arasından gecen Ceylanlı Deresi’ne köprü yaptırdı.

Derav Mahallesi’nde bulunan 12 hane ve 75 nüfusun yararlandığı köprü yapıldıktan 7 ay sonra tekrar yıkıldı. Mahalle ile köy arasında ulaşımı sağlayan köprünün yıkılmasıyla birlikte halk ulaşımı sağlamak için derenin her 2 yakasına ip bağlayarak ipe tutulmak suretiyle çocuklarını sırtlarına alarak karşıdan karşıya geçiyor.

Hergün 2 kez okula giden çocuklarını bu şekilden karşıdan karşıya geçirdiklerini belirten mahalle sakinlerinden Hüseyin Kaçar, 2 yıl önce yapılan köprünün sevincini yaşamadan yıkıldığını söyledi.

Köylülerin ikazlarına rağmen köprünün sağlıklı yapılmadığını iddia eden Kaçar, "Köprü inşa edilirken yıkılacağını yetkililere söyledik. Aradan 7 ay geçmeden dere suyunun yükselmesi ile birlikte köprü tamamen yıkıldı. Derenin her 2 yakasında evlerimiz bulunmaktadır. Yaz aylarında karların erimesiyle birlikte suyun seviyesi tehlikeli boyutlara çıkıyor. Bu günlerde suyun seviyesi düşük olsa bile havaların yeniden ısınmasıyla birlikte karşı tarafta bulunan aileler mahsur kalacak. Şimdi suyun seviyesi inik olduğu için suyun karşı tarafına ip bağlayarak bir taraftan ipe diğer taraftan okula gidecek çocuklarımızı sırtımıza alarak karşıdan karşıya geçiriyoruz. Suyun karşı tarafında bulunan evlerden 9 öğrenci bulunmaktadır. Köyde her gün bir kişi nöbet tutarak okula giden ve okul gelişlerinde günde 2 öğün çocukları bu dereden karşıdan karşıya geçiriyor. Dere kar suları olduğu için oldukça soğuktur. Suyun seviyesi bazen yükselince ölümle burun buruna geliyoruz" dedi.

Selma ve Dilan Kaçar isimli öğrenciler ise, suya kapılan bir arkadaşlarının aileleri tarafından son anda kurtarıldığını ve çocuğun bir süre okula gelemediğini söyledi.

Öğrenciler, "Suyun seviyesi bazen iniyor bazen yükseliyor. Okula gelip giderken çok korkuyoruz. Köyde bulunan amcalarımız bizleri suyun karşı tarafına sırtlayarak getirip götürüyor. Bize bir köprü yapsınlar, yapılan köprümüz kısa sürede yıkıldı" şeklinde konuştular. Bu arada, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ise köprüyü yapan müteahhit hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 21:21:41
Güncelleme :12 Mart 2005 Cumartesi 21:25:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?