4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Bitkiler geçim kaynağı oldu

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle birlikte dağlarda ve yeşil alanlarda doğal olarak yetişen, çiğ veya pişirilerek yenilen bitkiler geçim kaynağı oldu. Yörede genel olarak 'pancar' olarak isimlendirilen bitkilerin birçok hastalığa iyi geldiği ve bu nedenle bolca tüketildiği belirtildi. 

İlçede her yaşta bay ve bayanlar, sabahın erken saatlerde ilçenin dağlık ve kayalık bölgeleri olmak üzere yeşil alanlara yönelerek karların erimesiyle birlikte yetişen şifalı otları topluyor. 75 yaşındaki Hanife Yaman isimli kadın, birçok çeşidi bulunan şifalı bitkilerin sadece Hakkari yöresinde bolca yetiştiğini belirtti. Yaman, "Bölgede sıkça yetişen ve yörede 'Sbesk, küzik, mende, ısırgan otu, gezink ve pünk' diye adlandırdığımız bitkiler yaz aylarında bolca tüketiliyor. Bu bitkilerin birçok hastalığa iyi geldiği iddiasını dedelerimiz kanıtlamıştır. Özelikle çocuklarda kurt düşürdüğü kanıtlanan 'tolke' başta olmak üzere 'uçkun, sıbıt ve kari' gibi bitkiler sofraları süslemektedir. Bazı bitkiler çiğ yenilirken, bazıları ise pişirilerek yeniliyor. 

Yaz aylarının gelmesiyle bizlerde boş vakitlerimizi iyi değerlendirerek şifalı bitkileri topluyoruz. Bu şifalı bitkiler ayrıca yaz aylarında birçok işsizin geçim kaynağı haline geliyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2007 Cuma 02:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?