3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Bölgenin ilk kadın muhabiri

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ilk kez bir bayan muhabir olarak çalışmaya başladı.


Bölgede okuma yazma onarının artmasıyla tabuları yıkan bayanlar artık sevdikleri mesleği yapmaya başladılar.

Yıllarca bölgede hüküm süren gelenekleri yıkanlardan biri olan 22 yaşındaki Yıldız Açat, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü'nü bitirdikten sonra 'Yüksekova Haber' isimli gazetede çalışmaya başladı.

Bölgede 10 yıl önce bir kadının gazetecilik mesleğini tercih etmesinin nerdeyse imkansız olduğunu belirten Açat, eğitim oranının yükselmesiyle birlikte şartlarının da değiştiğini kaydetti.

Bölgede kızların artık istedikleri yerler ve okullarda okuma imkanına sahip olduğunu anlatan Açat, "Gazetecilik mesleği, sürekli göz önünde olmayı, insanlarla iletişim kurmayı ve gezmeyi gerektiriyor. Gelenekleri öne süren bazı kesimlerin tepkilerinden dolayı kadınlar bu mesleği tercih edemiyorlardı. Meslek hakkında pek bilgileri de yoktu. Ama artık gazetecilik hakkında bilinçlendik" dedi.


Meslekle ilgili eğitim veren herhangi bir okulu bitirmeyen kadınların da gazeteci olmak istediğini ifade eden Açat, "Gün geçtikçe bu mesleği daha çok seviyorum. Çünkü sürekli insanlarla iç içe olmak, onların duygularına, yaşamlarına ve hayallerine ortak olmak yaşayabileceğim en güzel duygu. Memleketimde gazeteci olmak bir kadın olarak bana gurur veriyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 17:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Orhan Ertugruloglu IP: 62.248.63.xxx Tarih : 11.03.2008 10:52:39

" Savasin ilk zayiati gerceklerdir " diye bir ata sozu vardir. Umarim gercekleri katledenler safina katilmazsiniz.