2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Çalıkuşu Zehra...

Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanının kahramanı Feride’yi anımsatan olay, önceki gün Hakkari’de yaşandı.

Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ adlı romanının Feride’si dün Hakkari’deydi... Sağlık görevlisiydi, 20 yaşındaydı ve adı Zehra’ydı. Köyde bir kadın doğum yapacaktı. Yarım metre kar ambulansa geçit vermiyordu. Dizboyu karda yol görünmüyor ama Zehra yürüyordu...

ÜNLÜ romancımız Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanının kahramanı Feride’nin başından geçenlerin bir benzeri Hakkari’de yaşandı. 20 yaşındaki sağlık görevlisi Zehra Demir, kent merkezine 50 kilometre uzaktaki Bozbeyi Köyü’nde doğum sancıları tutan 9 aylık hamile 40 yaşındaki Makbule Bayhan’ın hastaneye yetiştirilmesi için 4 saat süren zorlu bir gezi yaptı. Zehra Demir, köy halkı ile birlikte yer yer 50 santime ulaşan kara ve şiddetli tipiye karşı, 3 çocuk annesi Makbule Bayhan’a ulaşmayı başardı.

KARA SAPLANIYOR

Makbule Bayhan’ın sancılarının başlamasından sonra köylüler, Hakkári 112 Acil Servis’ten ambulans istedi. Çarşamba günü sürücü Cuma Armut ve Sağlık görevlisi Zehra Demir ile Hakkári’den saat 11.15’te yola çıkan ambulans, anayoldan köy yoluna sapınca köye 3 kilometre kala saat 12.30’da kara saplandı. Araca takılan zincir hiç bir işe yaramadı. Sağlık Meslek Lisesi Mezunu 20 yaşındaki Hakkarili sağlık görevlisi Zehra Demir, 3 kilometrelik mesafeyi yürüyerek gitmek üzere ambulanstan indi. Tüm zorluklara rağmen köye ulaşmayı başardı.

BEBEK SAĞLIKLI

Sancılar içindeki Makbule Bayhan, Hakkári’ye getirildiğinde saatler 15.15’i gösteriyordu. Operasyonun tamamlanması için Makbule Bayhan Hakkári Devlet Hastanesi’nden Van Doğum Hastanesi’ne nakledildi ve dün sabah sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Karda 3 km yürüyerek köye gitti

Görevine 11 ay önce başlamış olan acil sağlık teknikeri Zehra Hemşire dizboyu karda tam 3 kilometre yürüdü. Makbule Bayhan’a ilk müdahaleyi evinde yaptı. Zehra Demir, köye vardıktan kısa süre sonra, köy halkının el ele verip kazma küreklerle yolu açması sonucu ambulans da köye ulaştı.

hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 08:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?