2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Çanaklı'da sağlık taraması yapıldı

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 1. Nolu Sağlık Ocağı ekipleri tarafından Çanaklı köyünde yapılan sağlık taramasında çocuklarda, bronşit, bademcik iltihabı, yüksek ateş ve göz enfeksiyonları tespit edildi. Yüksek ateş nedeniyle havale geçerine bir çocuğa ise görevli bir hemşire zamanında müdahale ederek ateşinin düşürülmesini sağladı.

Şehirden 20 kilometre uzaklıkta bulunan 90 hanelik ve 500 nüfuslu Çanaklı köyü sakinleri sağlık taramasından geçirildi. 1. Nolu Sağlık Ocağında görevli Dr. Nilgün Özgünay ve beraberinde bulunan 3 hemşire ve 1 sağlık memuru sabah saatlerinde doğru köye hareket etti. Sağlık ekibinin geldiğini öğrenen Çanaklı köyü imam vekili H. Naif Adıyaman, caminin ses yayın cihazlarında köylülere Türkçe ve Kürtçe olarak anonslar yaparak sağlık taraması ekibinin köye geldiğini muayene olmak isteyenlerin köyün ilköğretim okulunda toplanmaları çağrısında bulundu.

Anonsları duyan aileler çocuklarını kucaklarına alarak muayenenin yapılacağı noktaya gelerek muayene oldular. Bu sırada havale geçiren bir küçük çocuğa ise görevli hemşire tarafından zamanında müdahale yapılarak ateşinin düşürülmesini sağladı. Sağlık ekibinin içinde yer alan bir hemşirenin iyi Kürtçe bilmesi üzerine aileler, hastalıklarını rahatlıkla doktora anlatma fırsatı bulmaları ise dikkat çekti. Köyde 100 yakın yetişkin ve çocuk muayene edildi.

Muayene sonucunda ise çocuklarda genellikle bronşit, bademcik iltihabı, yüksek ateş ve göz enfeksiyonları tespit edilirken, yetişkinlerde ise dengesiz beslenme görüldü.
Dr. Nilgün Özgünay, çocuklarda görünen hastalıkların ailelerin çocukları ile yeteri kadar ilgilenmediğinden kaynaklandığını belirtti. Çocukların bakımsız ve dengesiz beslenmeden kaynaklı birçok sorunu bulunduğunu anlatan Dr. Özgünay, "Çocuklar için gerekli ilaçları yazdık ve uyarılarda bulunduk. Ancak çocuklar sürekli dışarıda sağlıksız ortamlarda dolaştıkları için ailelerin temizliklerine dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuda ailelere uyarılarda bulunduk" dedi.

Çanaklı Köyü Muhtarı Şefik Adıyaman ise, köylerine sağlık taraması gönderen yetkililere teşekkür ederek, "Allah devletimize zeval vermesin" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 14:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?