4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Cevizde verim beklentisi

Hakkari'nin değişik köylerinde ceviz üretiminde bu yıl büyük bir verim bekleniyor. 

Şehirden 45 kilometre uzaklıkta bulunan 70 hanelik Ceylanlı köyü ve bağlı mahallelerinde geçen yıllara oranla cevizcilikte alanında beklenenin üzerinde hasat elde edilmesi düşünülüyor. Bir zamanlar tekli olarak verim vermeye başlayan ceviz ağaçlarının bu yıl ise ikili ve üçlü halde ortaya çıkması köylüleri sevindirdi. Bölgede her zaman olduğu gibi bu yıl da arıcılık, sebzecilik ve cevizcilik alanındaki kalitesinin ön sıralarda olduğu Ceylanlı köyünde bu yıl da beklenenin üzerinde verim bekleniyor. Binlerce kök ceviz ağacının bulunduğu köyde bu yıl ortalama olarak 250 tonun üzerinde ceviz toplanması bekleniyor. 

Ceylanlı köyü sakinlerinden Şevket Zirek, bu yıl cevizcilikte beklenenin üzerinde verim almayı planladıklarını belirtti. Köylerinde çok farklı ceviz türlerinin bulunduğunu anlatan Zirek, bir süre önce tekli olan cevizlerin bu yıl ikili ve üçlü olarak yetişmesinin köylüleri heyecanlandırdığını söyledi.


Bazı vatandaşlar ise bölgede meydana gelen olaylardan dolayı cevizciliğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu, ancak bunun farkına varan Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun projeler üreterek cevizciliğin yeniden gelişmemi için Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde merkez, ilçe, köy ve mezralara da çiftçilik yapan binlerce çiftçiye yaklaşık 35 binin üzerinde ceviz fidesi dağıttığını belirttiler.

iha
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 18:30:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?