3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Çiftçiden taşıma su ile sulama

Hakkari'de 2006 yılında uygulamaya konulan 'Hakkari ili bitkisel ve hayvansal üretimi geliştirme projesi' kapsamında değişik köylerde tesis edilen meyve bahçelerinin kuraklıktan etkilenmemesi için çalışma başlatıldı. Kuruyan sulama suyu kaynakları nedeniyle harekete geçen Tarım İl Müdürlüğü ve çiftçiler, traktörlerle taşıdıkları su ile bahçeleri sulamaya başladı.


Hakkari Valiliği'nin kuraklık sorununun yaşandığı bölgede köylerde tesis edilen meyve bahçelerinin kurumasını önlemek amacıyla 2 adet çekilir tip tekerlekli su tankeri satın aldı. Satın alınan su tankerlerinin kuruma riski olan köylerdeki meyve bahçelerine traktörlerle su taşıdığı belirtildi. Şehirden yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Akçalı köyüne giden Hakkari Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, çiftleri bahçelerinde ziyaret ederek traktörün arkasındaki su tankeri ile sulanan meyve bahçelerini yakından inceledi.


Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, il genelinde uygulanan meyvecilik projesi kapsamında 2006-2008 yılları arasında 200 bin adet meyve fidanı ile 5 bin 970 dekar meyve bahçesi tesis edildiğini söyledi.

Gündoğdu, ülkenin büyük bir bölümünde olduğu gibi Hakkari'de de kuraklık sorunu yaşandığını belirterek, "Proje kapsamında sulamada kullanılan kaynaklar kuruyunca, köylerimizde tesis edilen meyve bahçeleri için önlem almaya başladık. Valilik tarafından 2 adet çekilir tipi tekerlekli su tankeri satın alınmıştır. Satın alınan su tankerleri aciliyete binaen kuruma riski olan meyve bahçelerinde kiralanan traktörlerle 15 gündür sulamada kullanılmaktadır. Kuraklık devam ettiği sürece bu bahçelerimizin sulamasına devam ederek kurutmamaya gayret edeceğiz. Şuanda 2 traktörle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu traktörlerden bir tanesi Akçalı ve bölgesinde bulunan köylerdeki meyve bahçelerini sulamakta. Diğeri traktörümüz ise Akbulut ve Demirtaş köylerinde çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.


Akçalı Köy Muhtarı Senar Kılıç ise, valiliğin destekleriyle alınan su tankerleri ve kiralanan traktörlerle yaşanan kuraklığın önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti. Köylerine görevlendirilen traktörün günde 400 fidan suladığını belirten Kılıç, "Çiftçilerimize ait yeni tesis edilen 30 meyve bahçesi var. Bu bahçelerimizin tamamını suladık. Sulama traktörü sayesinde bu sene bahçelerimizi kuraklıktan kurtardık. Bize böyle bir imkan sağlayan Sayın Valimiz Ayhan Nasuhbeyoğlu ve Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu'ya teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Bahçesindeki meyve fidanlarını sulayan İsmail Kaya isimli çiftçi ise, Tarım İl Müdürlüğü'nden aldıkları meyve fidanlarının yaşanan kuraklık nedeniyle kurumaya başladığını söyledi. Kaya, "Sayın Valimiz Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun destekleriyle alınan su tankerleri ve kiralanan traktörler sayesinde meyve bahçelerimiz sulanmaya başlandı. Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü sayesinde meyve fidanlarımız kurumaktan kurtuldu. Bize bu imkanı sağlayan yetkililerimize teşekkür ederim" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 12:47:13
Güncelleme :27 Ağustos 2008 Çarşamba 12:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?