3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Çiftçilere 8 bin 500 ceviz fidanı dağıtıldı

Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi'nin destekleri ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2006 yılında uygulamaya konulan "Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi" kapsamında ildeki çiftçilere 8 bin 500 adet ceviz fidanı dağıtıldı.

Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, geçmişte hayvancılık yapan, ancak son yıllarda fakir ve mağdur duruma düşen üreticilere 3 yıl içerisinde İl Özel İdaresi olarak 1 milyon 500 bin YTL değerinde çeşitli destekler verdiklerini belirtti. Vali Nasuhbeyoğlu "Bugüne kadar 200 bine yakın meyve fidanı dağıttık. Bugün dağıtacağımız 8 bin 500 ceviz fidesiyle birlikte 30 bin ceviz fidanı dağıtmış oluyoruz. Ayrıca ilkbaharda da 22 bin 500 fideyi çiftçilerimizle buluşturacağız. Bu ceviz fidanlarımızı 2 dönüm arazisi olana değil, daha küçük çapta arazisi olanlara veya evinin bir köşesinde, bahçesinde dikme gereksimi olan üreticilerimize de ayrıca vereceğiz. Dağıtacağımız bu cevizler inanıyorum ki 3 yıl içinde insan boyunun 3 katı kadar yükselecektir" dedi.

Hakkari Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu ise, 'Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi' çerçevesinde il genelinde uygulanan meyvecilik projesi kapsamında 8 bin 500 adet tüplü ceviz fidanı alımı gerçekleştirerek üreticilere dağıtmaya başladıklarını belirtti. Üreticilere dağıtımı gerçekleştirilen ceviz fidanlarının ilin ekolojisine uygun yeni ticari çeşitler olduğunu anlatan Gündoğdu, "Fidanlar müdürlüğümüz teknik elemanlarınca köylerde tespit çalışmaları sonucunda uygun görülen arazilere kapama bahçe sistemi ile dikilecektir. 2006-2008 yıllarında 200 bin fidan satın alınarak 5 bin 970 meyve bahçesi tesis edilmiştir. İlimizde tesis edilen meyve bahçelerinden daha yüksek verim ve kaliteli meyve elde edilmesine yönelik budama, ilaçlama ve bakım işlerinde ve eğitimlere müdürlüğümüzce bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir" şeklinde konuştu.

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun isteği üzerine söz hakkı alan Olgunlar köyünden Burhan Ölmez de, ektikleri sebze ve meyve fidelerinden çok büyük verim alacaklarına inandıklarını belirterek, "Sebze fidelerimizden o kadar çok verim alacağız ki artık burada değil de çevre illere götürerek satacağız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu beraberindekilerle birlikte çiftçilere ceviz fidanlarını dağıttı.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 19:27:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?