3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Çığ mevsimi uyarısı!

Hakkari Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, deprem ve sel felaketlerinden sonra ikinci derece doğal afetlerden sayılan çığların her yıl dünyanın birçok yerinde çok sayıda insanın ölmesine ve yerleşim yerlerinin zarar görmesine neden olduğunu söyledi.

Meteoroloji Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Cemre Düştü, Çığ Can Almasın" konulu seminere birçok kurum amiri katıldı. Semineri veren Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, cemre düşmesiyle 1992 yılındaki çığ felaketi olaylarının yaşanmamasını istediklerini söyledi.

Deprem ve sel felaketlerinden sonra ikinci derece doğal afetlerden sayılan çığların her yıl dünyanın birçok yerinde çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve yerleşim yerlerinin zarar görmesine neden olduğunu ifade eden Kaçmaz, "Bu yıl çok kar yağdı. Çığlara dikkat etmek lazım. Bakın 20 yıl önce meydana gelen çığlardan dolayı bölgede 328 kişi kar altında kalmıştır. Çığ riski olan karayolları üzerinde tüneller, çeşitli bariyerler ve çığ kaydırma terasları yapılabilir. Kar yağdığı müddetçe risk her an vardır. Bunun için doğal afetlerden korunma yolları hakkında çok az bir bilgiye sahip olan halkımıza eğitici yayınlarla bilgilendirilmesi yoluna mutlaka gidilmelidir. Hatalı yerleşim yerinden dolayı her kış mevsiminde ilimizde, ilçelerimizde, köylerimizde büyük tehlikeler yaşanmaktadır. Yerleşim alanı kurulurken, coğrafi yapısı mutlaka göz önüne alınmalıdır. Haritalama çalışmaları yapılmalı ve tüm çığ risk alanları belirlenmelidir. Erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için belirli yerlere meteorolojik istasyonlar kurulmalıdır. Çığ tehlikelerine karşı riskli güzergahlara kar barajları, örme duvarlar, geniş topraklı dolgular ve en çok kullanılan çığ yönlendirme yapıtı olan çığ tünellerinin tren yollarına ve karayollarına yapılması, kalıcı bir çözüm olacağı kanısındayım. Çığ önleme yapıları ve koruma yapıları yanında en kalıcı çözümün çığ güzergahlarına sık ve gür orman örtüsüne kavuşturmaktır. Unutmayın ki çığa maruz kaldığınızda ana rahmindeki bebek pozisyonu alıp yüzümüzün ve göğsümüzün önünde hava boşluğu oluşturmalıyız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2012 Çarşamba 17:13:14
Güncelleme :23 Şubat 2012 Perşembe 19:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?