4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Çığlar çalışmaları engelliyor

Hakkari'de birçok köy ve mezra yolunu ulaşıma açan İl Özel İdaresi karla mücadele ekibi 2 bin 700 rakımda çığ engeline takıldı.

Gece gündüz demeden çalışmalarını sürdüren karla mücadele ekiplerinin 4 gün içinde 127 köy ile 372 mezra yolunu yeniden ulaşıma açtığı bildirildi.

Önceki gün sabahın erken saatlerinden itibaren Yüksekova ilçesine bağlı Armutözü ve Kolbaşı köyleri ve bağlı 6 mezra yolunu ulaşıma açtıktan sonra 2 bin 700 rakımda bulunan Armutözü köyüne bağlı Aktoprak mezrası yolunu açmaya çalışan İl Özel İdaresi karla mücadele ekibinin hayatını köylüler kurtardı. Yaklaşık 2 gün önce 3 ayrı noktadan inerek birçok ceviz ağacı ile elektrik direğini beraberinde götüren çığların sürekli inmeye devam ettiği bölgede çalışma yapan ekibi köylüler gece karanlığında uyararak geri döndürdü. Çığ tehlikesi nedeniyle belirli bir noktaya kadar yolu ulaşıma açılan mezranın geriye kalan yolunun da 4-5 ay sonra ancak açılacağı belirtildi.

Yolları kapalı olması nedeniyle yaklaşık 10 gündür evinde mahsur kalan ve mide rahatsızlığı bulunan Armutözü köyü Yuvalı mezrası sakinlerinden 80 yaşındaki Sadık Altıntaş isimli vatandaş ise, hasta olmasına rağmen yollarını açan karla mücadele ekibini mezra girişinde karşılayarak teşekkür etti. 2 evli ve 15 çocuk babası olduğu belirtilen Sadık Altıntaş'ın mezra yollarının açılmasıyla birlikte Devlet Hastanesi'ne giderek tedavi olacağı bildirildi.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sadık Altıntaş, yolları kapalı olduğu için yaklaşık 10 günden beridir hastaneye gidemediğini belirtti. Ne yol, ne doktor ne de hemşire bulunmayan mezralarında, tedavi olamadığı için günlerdir yatakta yattığını ve hiçbir şey yiyemediğini belirten Altıntaş,"Midem ve başım başta olmak üzere vücudumun her yeri ağrıyor. Yolumuz kapalıydı, yeni açıldı. Yolumuzun açılmasıyla birlikte hastaya giderek tedavi olacağım. Yolumuzu ulaşıma açan ekibe teşekkür ederim" dedi.

İl Özel İdaresi'ne bağlı Akçalı köyü şantiye şefi Aydın Yaşar ise, Hakkari-Van karayolundan Armutözü köyüne kadar olan 15 kilometrelik yol güzergahında bulunan köy ve mezra yollarını ulaşıma açtıklarını belirtti. Armutözü ve Kolbaşı köyleri ile bu köylere bağlı bazı mezra yollarını ulaşıma açtıklarını dile getiren Yaşar, "Armutözü köyüne bağlı Aktoprak mezrasının yolunu çığ tehlikesi nedeniyle açamıyoruz. Bu mezra yolu her yıl en az 4-5 ay kapalı kalıyor. Bu gece de çalışarak sabah saatlerine kadar Armutözü köyüne bağlı Arpalı mezrasının yolu ulaşıma açmaya çalışacağız. Aktoprak mezrasının yolunu çığ tehlikesi nedeniyle açamayacağız. Köylüler de yıllardır bunu biliyor. Köylüler bunu bize izah ederek 'Çığ inmiş, bir daha inebilir buradan geçmeyin' dediler. Biz de bu nedenle bölgede çalışma yapamıyoruz. Bu mezra yolumuz kapalı kalacak. Yola çığ inmiş ikinci bir çığ inmesi nedeniyle bu yoldan geçemiyoruz. Bu mezra yolumuzu ancak Nisan veya Mayıs ayında açabiliriz" şeklinde konuştu.

Yuvalı mezrası sakinlerinden İdris Hozman da, çığ nedeniyle Aktoprak mezrasının yolunun 4-5 ay boyunca kapalı kalacağını belirterek, "Mezra yoluna 2-3 noktadan sürekli çığ düşüyor. Bu mezra yoluna inen çığ birçok ceviz ağacı ve elektrik direğini yıktı. Bundan dolayı gidemiyoruz, tehlikelidir. Bu mezraya 2 kilometre kalmasına rağmen çığ tehlikesi olduğu için ulaşıma açılamayacak. Aktoprak mezrasının yolu her yıl kış mevsimi boyunca kapalı kalıyor. Bu yıl karın geç yağmasıyla birlikte mezra yolunun tarihte ilk kez ulaşıma erken açılacağını umduk. Ancak çığ nedeniyle niye kapalı kalacak" diye konuştu.

1 greyder ile 1 kepçenin gece gündüz çalıştığı bölgedeki kapalı köylerin sırasıyla açılmaya devam edileceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 10:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?