4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Cilo-Sat buzulları hızla eriyor

Hakkari'de Cilo-Sat Dağları eteklerinde bulunan Cennet ve Cehennem Vadisi'ndeki 50 bin yıllık buzul dağları hızla erimeye başladı.

Eskiden onlarca metre yükseklikteki buzul dağlarının gün geçtikçe yok olmasını yöre halkını da endişelendiriyor.

Hakkari'den 47 kilometre uzaklıkta bulunan Kırıkdağ Köyü bölgesinde bulunan ve 3 bin 700 rakımda olan buzul dağlarına 2 saatlik yaya bir yürüyüşten sonra ulaşmayı başaran İHA ekibi hızla eriyen buzul dağlarını görüntüledi. 4 mevsimin bir arada yaşandığı Cilo Dağı eteklerindeki bulunan Cennet ve Cehennem Vadisi'ndeki buzullarını durumu görenleri şaşırtıyor. Gün geçtikçe eridiği için önünde büyük krater göller oluşturmaya başlayan 50 bin yıllık buzul dağı suları büyük bir dere haline gelerek Kırıkdağ köyüne doğru akıyor, buradan da Zap Vadisi'ne karışıyor
Havaların ısınmasıyla birlikte gün gectikçe eriyen buzulların kendilerini endişelendirdiğini belirten Kırıkdağ köyü sakinlerinden 70 yaşlarındaki Hacı Ermağın, çocukluğunun Cilo-Sat Dağları'nda geçtiğini ifade ederek, buzulların tükenme noktasına gelmesinin endişe verici olduğunu söyledi. Buzulların önünde bulunan gölleti ve erimesi süren buz kütlelerini gösteren Ermağın, ilk defa bu hızlı erimeye şahit olduğunu söyledi. Bölgedeki karların da şimdiye kadar hiçbir zaman erimediğini anlatan Ermağın, dürbünle dağları gözetleyerek, "Bu karlar şimdi tamamen eridi" dedi.

Bu hızlı erime karşısında bozul dağının tamamen tarihe karışacağını ifade eden Ermağın, büyük bir endişe içersinde bu sonucu beklediklerini anlatarak "Bizim gençliğimizde her yıl üst üte yağan karlar yüzünden buzul dağlarında kurtçuklar oluşurdu. Şimdilerde ise tamamen yok olduğunu belirtti.

Yaylaları Cilo Dağı eteklerinde bulunan vatandaşlar ise, buzulların gün geçtikçe eridiğine şahit olduklarını ifade ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 11:15:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?