2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Çukurca'da sağlık taraması

Dondurucu soğuklara rağmen Irak'ın sıfır noktasında bulunan Hakkari'nin Çukurca ilçesi Üzümlü köyü halkının ayağına giden sağlık ekibi evlerin dar olmasından dolayı 200 vatandaşı dışarıda sağlık taramalarını yapmak zorunda kaldılar. 

Yaklaşık 4 ay önce Elazığ'ın Ağın ilçesi sağlık ocağından gönüllü olarak Çukurca Sağlık Ocağı'nda göreve başlayan Dr. Derya Kılıçer, Üzümlü köyü sakinlerini sağlık taramasından geçirerek, aile planlaması, meme kanseri, çocuk gelişimi ve beslenme konuları hakkında bilgi verdi. Bazen patika yolda bazen de karda düşe kalka evleri tek tek dolaşan Dr. Derya Kılıçer'in yaptığı sağlık taramasında, çocuklarda beslenme yetersizliği, büyüklerde ise en çok tansiyon, şeker ve kalp hastaları belirlendi Doktor ve beraberindeki hemşire, köylülerin getirdiği battaniyeleri üstlerine örterek, önlerine bırakılan bir teneke içindeki ateş karşısında bir taraftan ısındılar diğer taraftan ise sağlık taramasını sürdürdüler. Bayan doktora karşısında gören bir kadın ise doktora sarılarak öpüp sevincini dile getirdi. 

Her ay düzenli bir şekilde köylerde sağlık taramalarını sürdürüp çocuklara yönelik aşı ve yöre halkına bir takım eğitimler verdiklerini belirten Dr. Derya Kılıçer, özellikle çocukların bu bölgede gelişimlerinin yetersiz olduğunu anlattı. Çocukların nasıl besleneceği konusunda ailelere bilgiler verildiğini söyleyen Dr. Kılıçer "Her ne kadar bölge koşulları zor olsa da sağlık hizmetini ayaklarına kadar götürüyoruz. Köy evlerinin dar olmasından dolayı dışarıda muayene yapmak zorunda kalıyoruz. Onların dertlerine derman olmaya çalışıyoruz. Kadınlarda meme kanseri bunlardan korunma yolları, konserde ilk tedavi nasıl yapılır ve korunma yolları hakkında bilgiler verdik. Köylerde çocuklara da gelişme beslenme bozukluğu, büyüklerde ise yine ise dengesiz beslenme, tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı çok fazladır. Onlara yönelik de bu hastalıklardan korunmaları için bir takım eğitimler veriyoruz" dedi. 

Dr. Derya Kılıçer, 4 aydır ilçede görev yaptığını, kendi isteğim ile buraya geldiğini de belirterek "Buraya gelirken hiçbir sıkıntı olmadı. İlçeye gelmeden önce bazı şeyler duyuyorduk ama, sanıldığı gibi bir yer değildir. Doktor ve sağlık personelleri buraya rahatlıkla gelebilirler. Dilimiz farklı olmasına rağmen onları anlamaya çalışıyoruz. Böyle bir yerde görev yapmak insanı gururlandırıyor. Burası sınır da olsa sonuçta Türkiye'deyiz ve her ne koşulda olursa olsun herkes bir şekilde görevini yerine getirmek zorundadır" diye konuştu. 

Üzümlü Köyü Muhtarı Nevzat Duman ise, Irak'ın sıfır noktasında bulunan köylerinde 84 hane olduğunu ve 750 nüfus bulunduğunu belirtti. Doktorlar zor şartlar altında bile olsa köylerine geldiğini belirten Duman, "Bizim isteğimiz köyümüze bir sağlık ocağı yapılmasıdır. Daha önce bize söz verilmişti, ancak halen yapılmadı. Köylülerimiz bir iğne kullanmak için köyden 20 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye gitmek zorunda kalıyorlar. Soğuk havaya rağmen köyümüze gelen sağlık ekibine teşekkür ediyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 15:00:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?