2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Çukurcalı annenin eğitim mücadelesi

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Akaya köyünde yaşayan ve uzun bir süre önce eşini kaybeden bir anne, kızlarının eğitimlerini sürdürmek için büyük bir mücadele veriyor. 

Yaklaşık 10 yıl önce eşi Nurettin Dayan'ın hayatını kaybetmesiyle birlikte 5 kız çocuğuyla birlikte tek başına kalan Hayat Dayan isimli kadın yıllardır büyük sıkıntılar yaşıyor. Tek başına okutmaya çalıştığı kızlarıyla tek odalı toprak bir evde yaşam mücadelesi veren Dayan, eskiden kalma bir dikiş makinesi ile köydeki bayanların yöresel kıyafetlerini dikerek terzilik yapmaya çalışıyor. Geçimlerini ve kızlarının okul ihtiyaçlarını terzilikten kazandığı parayla karşılayan fedakar anne, diğer taraftan ise evin işleri ile uğraşıyor. Erkek çocuğu olmayan Dayan, kızlarına hem annelik hem de babalık yaparak onların okuması için her türlü çabayı gösteriyor. Şükrüye (17), Fikriye (14), Kevser (12), Belkıs (10) ve Halime Dayan (9) isimli kızlarını okutmak için elinden gelen çabayı gösteren genç anne, yetkili ve hayırsever vatandaşlardan kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor. 

Kızlarından üçünün Çukurca Köprülü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda, birinin Akkaya Köyü Şehit Asteğmen Sadim İzleyen İlköğretim Okulu'nda, en büyük kızının da Hakkari Gazi Lisesi'nde okuduğunu belirten Dayan, "Maddi durumumuz iyi değil. Tek odalı evimizde elimde bulunan eski bir dikiş makinesiyle köydeki kadınların yöresel kıyafetlerini dikerek kızlarımın okul ihtilaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Ancak bu makinede çok eski olduğu için dikiş yapmakta zorlanıyorum. Kızlarımın okullarına devam edebilmesi için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Erkek çocuğum olmadığı için kışın evin damında biriken karları ben temizliyorum. Odun kırıp soba yakıyorum. Artık dayanacak gücüm kalmadı. Yetkililerden ve hayırsever vatandaşlardan bize yardım edilmesini bekliyorum" dedi. 

Hakkari Gazi Lisesi son sınıf öğrencisi Şükrüye Dayan isimli kız ise, kardeşleriyle birlikte zor şartlar altında okumaya çalıştıklarını belirtti. Bu yıl liseyi bitirerek mezun olacağını belirten Dayan, "ÖSS sınavlarına hazırlanıyorum. Ancak elimde kaynak kitaplarım olmadığı için çalışamıyorum. Maddi durumumuz iyi olmadığı içinde dershaneye gidemiyorum. Bizim de bir geleceğimizin ve gelirimizin olmasını istiyorum. Annem terzilik yaparak köydeki kızların çeyizliklerini hazırlayarak bizi okutmaya çalışıyor. Ancak bu da bize yetmiyor. Bizlere yardım edilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 17:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?