4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Dağcı ve kayakçılara 'Çığ' eğitimi

Hakkari Meteoroloji İstasyon Müdürü Sefer Kaçmaz, dağcı ve kayakçılara muhtemel çığ olaylarına karşı nasıl korunacakları hakkında uygulamalı olarak eğitim verdi. 

Yoğun kar yağışına sahne olan Hakkari'de son günlerde onlarca çığın düşmesi üzerine Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü harekete geçti. 

Meteoroloji yetkilileri öğle saatlerinde kurumun bahçesinde verdiği eğitime, Kayak İl Temsilcisi Halil Kurşun, Kayak Antrenörleri Sabri Demir, Kerim Özer ile 4 dağcı ile 15 kayakçı katıldı. 

Müdür Sefer Kaçmaz, muhtemel çığlardan korunmanın yolları, çığın altında kalan kişinin neler yapması gerektiği ve aşırı don olayı hakkında bilgi verdi. Çığın gelmesi halinde anne karnındaki pozisyonun alınması gerektiğini belirten Kaçmaz, pozisyonda çığ altında kalan kişilerin 7 gün boyunca yaşayabildiğini söyledi. Deprem ve sel felaketlerden sonra çığın her yıl dünyanın birçok yerinde çok sayıda insanın hayatını yitirmesine ve yerleşim yerlerinin zarar görmesine neden olduğunu anlatan Kaçmaz, çığın genelde orman örtüsü olmayan engebeli dağlık bölümlerinde orman örtüsünün yok edildiği bölgelerde tehlike saçtığını belirtti. 

Dağcı ve aynı zamanda Kayak İl Temsilcisi olan Halil Kurşun ise, çığdan korunmanın yollarını tatbiki olarak gösterdi. Kurşun, çığın geldiği bölgelerde ormanlık olan varsa mutlaka buralara kaçılması gerektiğini söyledi. Meteoroloji İstasyon Müdürü Sefer Kaçmaz, kar yığınında bir çukur açarak, bir kayakçıyı çukurun içine yerleştirdi. Çukurda kayakçıya pozisyonun nasıl alınması gerektiğini anlatarak, bir süre çukurda bekletti. Çığ altında gösterilen kayakçı ince ses yerine kalın sesler defalarca imdat diye bağırınca arkadaşları gülmekten kendilerini tutamadı. Başarı ile geçen uygulamalı eğitim sonunda basın mensuplarına açıklamada bulunan kayakçı Cembeli Durun, kendini çığ altında hissettiğini belirterek, çok heyecanlandığını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2007 Cumartesi 11:57:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
GONCA KILIÇKAYA IP: 88.226.79.xxx Tarih : 26.02.2007 21:18:08
öncelikle bu tarz konulara yer verdiğininiz için teşekkürlerimi şükranla sunuyorum Ben 21 yaşındayım nişanlım hakkari otlucada asker hakkari yi sürekli internette takib ediyorum gerçekten bi çok şeylere yer verilmişti ama buna ben çok sevindim çünkü bazı yerlerde canlı canlı gösterilmiyor bilhassa buna defalarca değinilmesi beni gururlandırdı SAYGI VE ŞÜKRANLARIMI SUNAR İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM