3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Ders yerine çeyiz yapıyorlar

Türkiye, İran ve Irak üçgeninde bulunan Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gelişen köyü Kütüklü mezrası sakinleri, 80 yıldır köylerine okul yapılmasını bekliyor. 

Sınıra sıfır noktada bulunan ve 1928 yılında köy statüsüne kavuşan 300 nüfuslu Gelişen köyünün Kütüklü mezrasında, okul olmadığı için çocukların eğitim göremedikleri belirtildi. 

Özellikle köydeki kızların okul olmadığı için erken yaşlarda evlendiğini dile getiren köylüler, yaşadıkları sıkıntıdan kurtulmak için yetkililerden yardım beklediklerini bildirdi. Yıllardır okul için mücadele ettiklerini ifade eden köylüler, çocuklarının cahil kalmaması için kendi imkanları ile köydeki bir evi okula tahsis etmeye hazır olduklarını kaydetti. 

Okul yapılması için çalmadıkları kapı bırakmadıklarını vurgulayan köy sakinlerinden Abdulgafur Oğuz, bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Oğuz, "Köyümüzde okul olmadığı için kızlarımız erken yaşlarda evleniyor. Eğitim yerine kızlar çeyiz hazırlığı yapıyor. 

Şu an köyümüzde eğitim yaşı geçmiş yaklaşık 30 genç kızımız var. Bu sorunun bir an evvel bitmesini istiyoruz. Köylüler ile birlikte benim evimin bir kısmını okul olarak hazırladık. Şu an bize bir öğretmen verseler sınıfımız hazır. Bu yıl ayrı bir okul yapmalarına gerek yok" dedi. 

Köyde okul olmadığı için çeyiz hazırlığı yaparak evlendiklerini söyleyen Gül Oğuz isimli genç kız, "Bir okulumuz olsun diye çok dua ettik ancak olmadı. Şimdi mecburen çeyiz hazırlıyoruz. Ben ve benim gibi birçok arkadaşımız okuyamadı. Bizim günahımız ne? Hiç olmazsa bizden sonraki çocukların eğitim alabilmeleri için okul yapılsın" şeklinde konuştu. 

Fatma Oğuz isimli genç kız ise okuma yazma bilmedikleri için şu an okul çağındaki çocukları eğitemediklerini söyledi. Oğuz, "Biz okuma yazma bilseydik burada kardeşlerimize ders verirdik. Fakat bilmediğimizden dolayı hiçbir şey yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 11:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?