5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Dev yatırım destek bekliyor

HAKKARİ'YE KURULACAK MİLYON DOLARLIK YATIRIM DESTEK BEKLİYOR

Merkezi İngiltere'de bulunan Msa Brothers International şirketinin Türkiye Temsilcisi Merhdad Shahverdianazar, Hakkari'de kuracakları 6 milyon dolarlık su depolama ve paketleme tesisi için destek beklediklerini belirtti.

Şehir merkezinden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Ördekli köyündeki su kaynağını İHA muhabirine gösteren Merhdad Shahverdianazar, şirket sermayelerinden yüzde 90'ını karşılamasına rağmen geriye kalan yüzde 10'u için devletin bankalarına yaptığı talebin ise yaklaşık bir yıldır geri çevrildiğini belirtti. Köyden 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2 bin 800 rakımdaki kaynağı gösteren Shahverdianazar, Türkiye'de ve İngiltere'de yapılan tahlillerde suyun çok kaliteli olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Shahverdianazar, "Bu yükseklikteki kaynağı seçmemizin sebebi suyun bu rakımda çok kaliteli olmasıdır. Bu su, Türkiye ve Avrupa'nın standartlarına uygundur. Bu 6 milyon dolarlık yatırım için gerekli olan makineler Amerika'dan alınmış olup İngiltere'de hazır beklemektedir. Tesis için yüzde 90 kendi sermayemizi harcamamıza rağmen yüzde 10 ise devlet desteğiyle yapmak istedik. Ancak bankalardan istediğimiz desteği alamadık. Sayın Başbakan, 'Gelişmemiş böyle mahrum bölgedeki yatırımcıların arkasındayız' diyor.

Ben Sayın Başbakan'a sesleniyorum. Kurban olurum sana arkamızda durma gel yanımızda dur, bu memurlar seni görmüyorlar. Bankalara gidiyoruz bizim sözümüzü dinlemiyorlar. Bu bölgede sanayi yoktur, halk işsizdir. Biz burada en az 100 kişiye iş imkanı sağlayacağız. Bu tesisleri Van'a da kurabilirdik. Ancak Hakkari'de bir sanayi ve bir iş sahası hareketliliği yoktu. Bu nedenden dolayı tesisleri buraya kurmaya karar verdik. Ancak devletten beklediğimiz yüzde 10 desteğini alamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz" dedi.

Bölgede meydana gelen olaylardan dolayı 1994 yılında köylerinin çevre illere göç etmek zorunda kaldığını belirten köy sakinlerinden Sait Çağlayan ise, geçen yıl bir İngiliz firmasının köylerine gelerek Hardalans mevkiinde bir su kaynağı tespit ettiğini anlatarak, "Bu kaynaktaki suyun tahlilinden çok olumlu sonuç çıkması, burada fabrika kurulacak olması köyümüzde bir bayram havası estirdi. Bu fabrikanın kurulması halinde köyden göç eden birçok kişi köye geri dönüş yapacaktır. Tek isteğimiz bu yabancı

firmaya gerekli yardımın desteğin sağlanmasıdır. Bu tesis köyümüz için bir geçim kaynağı olacaktır. Bunun hayalini yaşıyoruz. İnşallah istenilen tesis kurulacaktır" şeklinde konuştu.

Kürtçe olarak sevinçlerini dile getiren bazı köylüler ise söz konusu fabrikanın biran önce kurulması için yetkililerin devreye girmesini istediler. Fabrikanın kurulması halinde göç edenlerin de geri dönüş yapacağını belirten köylüler, köylerinde ise birçok kişinin işsiz olduğunu söylediler.

HAKKARİ'YE KURULACAK MİLYON DOLARLIK YATIRIM DESTEK BEKLİYOR
HAKKARİ'YE KURULACAK MİLYON DOLARLIK YATIRIM DESTEK BEKLİYOR
HAKKARİ'YE KURULACAK MİLYON DOLARLIK YATIRIM DESTEK BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2010 Cumartesi 13:34:03
Güncelleme :27 Şubat 2010 Cumartesi 14:16:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?