2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Domuz gribine karşı hazırlık

HAKKARİ'DE DOMUZ GRİBİ ÖNLEMLERİ

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü, domuz gribi hastalığını önleme çalışmaları kapsamında bir Planlama Komitesi kurarak Devlet Hastanesi'nde 2 karantina odası oluşturdu.

Hakkari İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Hasan Celep, domuz gribi ile ilgili gerekli önlemleri almaya başladıklarını belirterek, gribin nasıl bulaştığı ve korunma yolları ile ilgili okullara broşürler astıklarını söyledi. Domuz gribi belirtilerinin mevsimsel normal gripten farklı olmadığı, bunların ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/kırgınlık, baş ağrısı ve üşüme olduğunu ifade eden Dr. Celep, "Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishalde görülmektedir. Mevsimsel gribe benzer şekilde insanlardaki yeni influanza A/H1N1 gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir. Domuz gribi genellikle enfekte insandan insana bulaşmaktadır. İnsandan insana bulaşmada yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır. Sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Özellikle hastalarla temas olasılığı var ise basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır. En etkili önlem el yıkamadır" dedi.

Domuz gribiyle ilgili bir Planlama Komitesi oluşturduklarını, gebeler, sağlık personeli, 6-35 ay çocuklar, kronik hastalık nedeniyle risk taşıyanlar, hacı adayları, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine aşılama işlemleri yapılacağını belirten Dr. Hasan Celep, şunları söyledi:

"Okullarda sağlık taraması yaparak, domuz gribi ile ilgili eğitimler vereceğiz. 1. ve 2. basamak sağlık kuruluşlarında her türlü hazırlıklarımız tamamlanmış durumdadır. İlimizde el yıkama kampanyaları başlatarak, el yıkamaya özendirici afişler asacağız. Devlet Hastanesi'nde 2 karantina odası oluşturduk. Hastaneye başvuran vatandaşlarımıza enfeksiyon hastalıkları bölümünde gerekli bilgiler verilecektir. Köy okullarına sabun ve diş macunu dağıtmayı düşünüyoruz. İlimiz nüfusuna göre, grip aşısı istedik. Okullarda, köylerde ve şehir merkezinde sağlık taramaları yaparak vatandaşlarımızı gribe karşı bilgilendirerek aşılayacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2009 Cumartesi 16:12:04
Güncelleme :24 Ekim 2009 Cumartesi 17:57:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?