4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

DTP'den kutlama tarihi tepkisi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Hakkari İl Teşkilatı, bir basın açıklaması yaparak 22 Mart günü yapılması planlanan Nevruz kutlamalarına Hakkari Valiliği'nin izin vermediğini belirterek yapılacak izinsiz kutlamalardan kendilerinin sorumlu olmadığını açıkladı.

Altay Caddesi üzerinde bulunan Belediye İş Merkezi önündeki DTP parti binası önünde bir basın açıklaması yapan Belediye İl Genel Meclis Üyesi ve DTP Tertip Komitesi Başkanı Hüfzullah Kandaş, bu yılki Nevruz Bayramı'nı 22 Mart tahinde kutlamak için Hakkari Valiliği'ne müracaat ettiklerini anlattı. Bütün hazırlıkları bu tarihe göre yaptıklarını anlatan Kandaş, "Dün akşam bize Nevruz izninin 21 Mart günü için çıktığını bildirdiler. Bunun üzerine biz Tertip Komitesi olarak bu sabah Valilik kanalıyla İl Emniyet Müdürlüğü'ne bir dilekçe verdik. Bu yıl kutlanacak Nevruz için 22 Mart tarihine göre hazırlık yaptığımızı, bu saatten sonra geriye dönüşün olmadığını, katılımcı olacak Hakkari milletvekili Hamit Geylani'nin halen Londra'da bulunduğunu ve programını buna göre yaptığını belirttik. Maalesef 22 Mart tarihinde yapılacak kutlamalara izin verilmemiştir. Biz de Tertip Komitesi olarak bir dilekçe verip yapmış olduğumuz başvuruyu geri çektiğimizi, ayın 21'inde Nevruz'un kutlanmayacağını basına duyurmak istiyoruz" dedi.

Hüfzullah Kandaş, önceki gün Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız ile birlikte Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ile görüşmek için sekreterliğe giderek randevu talebinde bulunduklarını ancak içeri alınmadıklarını da iddia ederek, "Bu ayın 22'sinde kutlanacak Nevruz'un sorumlusu olmadığımızı kamuoyunu duyuruyoruz. Artık Hakkari halkı Nevruz'u ne şekilde kutlayacak bu halkın bileceği iştir. Halkın iradesine herkesin saygı duyması gerekiyor. Bundan sonra olabilecek hiçbir şeyde Tertip Komitesi olarak sorumlu olmadığımız tekrarlıyoruz" diye konuştu.

DTP İl Başkanı Hasan Güzel ise Hakkari Valiliği'ne yaptıkları tüm ısrarlara rağmen görüşme taleplerinin geri çevrildiğini, kendileri ile hiçbir diyalog içersine girilmediğini iddia etti. Güzel, "Daha önce yapmış olduğumuz taleplerimiz gün ve zaman açısından oldukça olumlu idi. Bir sorun olmaması için diyalog kurmuştuk. Yapılan tüm program ve çalışmaların bu saatten sonra dönüşü olmayacağını bildikleri halde böyle bir güne izin verilmedi. Ancak Hakkari halkı Nevruzunu kutlayacaktır. Nevruz yalnız Hakkari halkı ve Kürtlerin olmadığı gibi Orta Doğu'da yaşayan Türk, Kürt, Arap, Fars ve bütün uluslarındır. Valinin bu tutumunu kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına Belediye Başkanı Kazım Kurt ile partililer de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 18:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?