4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Düğün var, müzik yok!

Hakkari'deki Güzereşi aşireti üyeleri, yıllardır süren düğünlerde erkeklerin eğlencesinde müzik aleti çalmama geleneğini sürdürüyor. Gelin tarafına müzik aletleri serbest edildiği düğünde erkek tarafına ise ağızla türküler okunup halaylar çekiliyor.


Önceki gün Karşıyaka Mahallesi'nde dünya evine giren Güzereşi aşiretine mensup Gülşen ve Ali Yalçın'nın düğün töreni ilginç örf ve adetlere sahne oldu. Ata dedelerinde kalma gelenek ve görenekleri sürdüren aşiret mensupları kendilerinin seslendirdiği şarkılar eşliğinde 7'den 70'e kadar herkes omuz omuza vererek ellerindeki tespihlerle halaya eşlik etti. 3 gün 3 gece boyunca devam eden düğün töreninde yaşlılar da adeta gençlere taş çıkarttı. Ellerindeki ağaç daları ile halayın içinde karşılıklı oynayan yaşlılar ata dedelerinde kalma savaş oyunlarını da oynayarak düğüne ayrı bir renk kattılar.


Düğünde sağdıçlık yapan Mürteza Yalçın, gelenek ve göreneklerinin bozulmaması için düğün törenlerinde müzik aletleri çaldırmadıklarını belirtti. Yalçın, "Bizler köyde yaşarken müzik aleti yoktu ve düğünlerimizde kadınlar ayrı erkekler ayrı oynar hep ağızla şarkılar seslendirirdik. Şimdiler de ise örf ve adetlerimizde kalma geleneklerimizi sürdürüyoruz. Kadınların tarafına orkestra ekibi tutarken, erkeklerin tarafında ise kendimiz söyleyip kendimiz çeviriyoruz. Düğünlerimizde yaşlılarımız savaş döneminde kalma oyunlar oynayarak, düğün halayında tespih çekiyorlar. Bazen halaylar çok büyük olunca şarkı söyleyenler guruplar halinde çoğalarak birbirlerine destek veriyorlar. Tabi düğünlerimizin en güzel yanı da bizim köylerimize yakın olan köylerde gelen davetliler de kendi köylerindeki şarkıları seslendirerek adeta bir birleri ile yarışıyorlar" dedi.
(FA-MET-Y)
23.06.2008 18:00 TSİ
NNNN

..
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 19:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nursel ayne IP: 62.248.2.xxx Tarih : 24.06.2008 18:06:47

slm bende hakkarılıyım bu dugunlerımız bıze gurur verıyor keske bende ıcınde olsaydım ne yazıkkı cok uzaklardayım ama örf adetımızı unutmadık unutmammızda mumkun degılhakkarı örf adetıyle süper bır ıldır