5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Düğün ve taziyelere düzenleme

HAKKARİ'DE DÜĞÜN VE TAZİYELERE YENİ DÜZENLEME

Hakkari Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen ve kentin ileri gelenleri, imamlar ve Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri'nin (STÖ) katıldığı halk toplantısında alınan düğün törenleri, taziye, tefecilik, belediye hizmetleri ile ilgili 28 maddelik karar açıklandı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Belediye Başkanlığı öncülüğünde Hakkari'nin kanaat önderleri, akil adamları ve STÖ temsilcileriyle birlikte 23 Temmuz 2010 tarihinde yapılan toplantıda, ilde geçmişten beri süregelen bazı uygulamaların gelinen noktada halka maddi ve manevi sıkıntılar getirdiği tespit edildiği belirtildi. Daha demokratik, daha çağdaş daha modern ve yaşanılabilir bir kent yaşamı için bazı kararlar alındığı ifade edilen açıklamada, Hakkari'de hep beraber güzel yarınlar için bu kararlara toplumun tüm kesimlerinin uyacağı inancı ifade edildi. Açıklamada, alınan kararlar şöyle belirtildi:

YEMEK SAATİNDE BAŞSAĞLIĞINA GİDİLMEYECEK

"Düğün sahibinin mağduriyetini gidermek, çalınan müzikten kaynaklı ses kirliliğinin en aza indirilmesi için düğünlerin 1 güne indirilmesi, müziğin sabah saat 10.00'da başlayıp akşam makul görülecek bir saatte bitirilmesi. Düğünün yapıldığı mahallede veya yakın mezarlıkta ölü varsa saygı gösterilmesi. Dışarıya gidecek gelinler için de bu saatlere uyulması, düğün yemeğinin saat 12.00'de verilmesi, sağdıcın verdiği kahvaltının kaldırılması, gelin almaya giderken konvoyun en fazla 15 araçla sınırlandırılması, şehir dışından alınacak gelinlerin konvoyunun 5 araçtan fazla olmaması, gelin tarafına götürülen nişan ve takıların halka gösterilmemesi, geline alınan altın miktarının günün ekonomik şartları gözetilerek en fazla 7 Cumhuriyet altını, 3 adet bilezik, 1 adet küpe ve 2 adet yüzük olması. Gelin evinin damadın ailesinden akrabaları için hediye istenmemesi. Çeyiz görme uygulamanın kaldırılması, geline hediye verilecekse düğün günü takdim edilmesi. Kapalı zarf usulü para olayının insanları rencide edici olmaması ve açık verilen para usulünün Hakkari'de tamamen kaldırılması, gelinin kuaföre götürülmesinde gelin ailesinden en fazla 2 bayanın götürülmesi, düğünlere bireysel gidilmesi. Düğünler için davet edilen misafir olayına bir sınırlama getirilmesi, kurumlardan liste alınarak davetiye yazılmasından vazgeçilmesi ve düğünlere sadece yakın dost, akraba ve komşuların çağrılması. Düğünlerde yemek artıklarının ve çöplerinin düğün sahibi tarafından en yakın çöp toplama merkezine götürülmesi. Kına gecesinin cumartesi akşamı yapılaması damat tarafının gelin tarafına en fazla 3 araba ile kınaya gitmesi. Taziyelerin taziye evlerinde ve camilerde olması, her mahallede bir taziye evi yaptırılması. Başsağlığına yemek saatinde gidilmemesi, öğle yemeğine ölü ailesinin ve dışarıdan gelen misafirlerin gitmesi, başsağlığına giden bayanların ziyaretlerini kısa tutmaları ve yemeğe kalmamaları."

Hakkari'de gelişebilecek toplumsal olaylara anında müdahil olabilecek bir komisyon oluşturulması bu komisyonda ilin kanaat önderleri, akil adamları, imamlar, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yer alması gerektiğini belirtilen kararların diğerleri de şöyle açıklandı:

HALK TOPLANTISINDA ALINAN KARARLARA UYMAYANLARIN DÜĞÜN VE TAZİYELERİNE HALK KATILMAYACAK

"Şehrimizin temiz bir görünüme kavuşması için Belediye Başkanlığı'nın belirlemiş olduğu saatlerde çöplerin çöp toplama merkezlerine bırakılması, Belediye Başkanlığı'ndan habersiz hiçbir yolun kazılmaması, içme suyu ana şebekelerinden hat çekilmemesi, kent yaşamı gereği başıboş hayvanların belediye ekiplerince toplatılması gereği hasıl olduğundan bu hayvanların çoban tutularak meralara götürülmesi, aksi takdirde belediye ekipleri tarafından toplatılan başıboş havyaların kesilerek hayır kurumlarına dağıtılması, ilimizde huzursuzluğa neden olan tefecilik ve fuhuş gibi olaylara karışan kişilerin toplumca tecrit edilmesi, düğünlerine, taziyelerine gidilmemesi ve ilişki kurulmaması, halk toplantısı sonucunda alınan kararların İl Müftülüğü'nce halka duyurulması için tüm camilerde hutbenin konusu olarak seçilmesi. Belediye tarafında ilan edilmesi ve bildiri şeklinde halka dağıtımının sağlanması, Hakkari'deki yerel gazetelerde haber yapılması, ayrıca Hakkari Belediye Başkanlığı öncülüğünde yapılan halk toplantısında alınan kararlara uymayan vatandaşların düğün ve taziyelerine halkımızın katılmaması kararı alınmıştır."

HAKKARİ'DE DÜĞÜN VE TAZİYELERE YENİ DÜZENLEME
HAKKARİ'DE DÜĞÜN VE TAZİYELERE YENİ DÜZENLEME
HAKKARİ'DE DÜĞÜN VE TAZİYELERE YENİ DÜZENLEME
İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2010 Salı 18:55:03
Güncelleme :27 Temmuz 2010 Salı 18:58:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?