4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Ediş Ailesi İHD'ye başvurdu

Hakkari'de bir süre önce terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle öldürüldüğü belirtilen 3 çocuk babası Tekin Ediş'in eşi Hamdiye Ediş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi'ne başvurdu.

Ediş, eşinin örgüt üyesi olmadığını, ticaretle uğraştığını belirterek, sorumluların bulunması ve cezalandırılmasını istedi.

Altay Caddesi üzerinde bulunan Belediye İş Merkezi'ndeki (İHD) bürosuna çocukları ile birlikte gelen Hamdiye Ediş'in kocası ile ilgili basın açıklamasını, İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut yaptı. Akbulut, "Olay basın organlarına ve internet sitelerine farklı biçimde yansımıştır. Bazı basın organı ve internet siteleri yöredeki sivil halkın beyanlarına dayanarak; bu yurttaşların sivil olduğu, Üzümcü (Dize) karakolu askerleri tarafından 'Dur' ihtarına uymadıkları gerekçesiyle ateş edilerek
öldürüldüğünü, cenazelerinin 2 gün boyunca olay yerinde bırakıldığı belirtirken, başka medya organları Genelkurmay Başkanlığı internet sitesindeki 4 Temmuz 2008 tarihli haberi kaynak göstererek, güvenlik güçlerinin bir grup silahlı militan ile karşılaştığı, çıkan çatışmada 2 silahlı militanın 1'i uzi, 17'si Glock olmak üzere 46 tabanca, bir el dürbünü, çok sayıda örgütsel doküman ve muhtelif yaşam malzemesi ile birlikte ölü olarak ele geçirildiğini belirtmiştir. Olay ile ilgili Hakkari Bağımsız
Milletvekili Hamit Geylani, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, DTP Van Milletvekili Özdal Üçer ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın cevaplandırması talebiyle TBMM'ye soru önergeleri vermiştir. İnsan Hakları Derneği ve savunucuları olarak, yaşam hakkının kutsal ve vazgeçilmez olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz. İddialar ciddidir, üzerlerinde ele geçirildiği belirtilen silah miktarı kuşkuyu artırmaktadır. Adli makamlar olayı etkin bir şekilde soruşturmalı, fail veya failler yargı önüne çıkarmalıdır" dedi.


Öldürülen Tekin Ediş'in eşi 3 çocuk annesi Hamdiye Ediş, kocasının ticaretle uğraştığını, örgüt üyesi olmadığını belirterek, kocasını öldürüp çocuklarını yetim bırakanların yargı önüne çıkartılmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 17:40:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?