4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Eğitimlerine devam edemiyorlar

Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde ilköğretimlerini tamamlayan kızlar, ilçe merkezinde barınacakları bir pansiyon veya servis olmadığı için lise eğitimlerini sürdüremiyorlar.

İlçeye 16 kilometre uzaklıkta bulunan köyde geçen yıl mezun olan 16 öğrenciden erkek olanlar, güç şartlarda da olsa Şemdinli'ye giderek lise eğitimlerini sürdürürken, bundan mahrum kalan 9 kız kendilerine uzanacak bir yardım elini bekliyorlar. Eğitimlerini sürdürmek yerine köydeki gündelik işlerle uğraşan, çobanlık yapan, sırtlarıyla odun taşıyıp leğenlerde elleri ile çamaşır yıkayan kızlar, böyle bir hayat yaşamak istemediklerini anlattılar. Erkek arkadaşlarından bazılarının Şemdinli'de ev kiraladığını, bazılarının yakınlarının yanına yerleştiğini anlatan kızlar, yaya veya otostop yaparak eğitimlerini sürdürmek isteyenlerin ise büyük zorluk yaşadığını belirttiler.

Sekiz yıllık ilköğretim okulunu bitiren ve barınma, ulaşım nedeni ile liseye kaydını yaptıramayan kız öğrencilerinden Zilan Demir, imkan tanınması halinde okumak istediğini belirtti. Şahmiran Demir ise, köylerinin ilçeden uzak olması nedeni ile lise eğitimlerine devam edemediklerini belirterek "Sırtımızda odun taşımak yerine kalem ve defter taşımak isterdim. Cahil kaymayıp lise eğitimine devam etmek istiyorum" dedi. Ayşe Demir ve Elif Demir de, yaşıtları lise eğitimlerini sürdürürken kendilerinin şimdi sadece ev işlerine baktıklarını, çobanlık ve köy işleriyle uğraştıklarını söyledi.

Köy sakinlerinden Salih Demir, erkek çocuklarını zor şartlar altında liseye gönderdiklerini, kız çocuklarımızda cahil kalmasını istemediklerini anlattı. Demir, "Irak ve İran sınırında bulunuyoruz ve ilçe merkezine uzaktayız. Erkek çocuklarımız çoğu zaman sabahın çok erken saatlerinde kalkıp yaya olarak okula gitmek zorunda kalıyor. Önümüz kış bu öğrenciler liseye nasıl gidebilecekler. Maddi imkanlarımız el vermediği için ilçe merkezinde öğrencilerimize ev tutma imkanımız yok. Kız çocuklarımızı okutamıyoruz, hiçbir çocuğumuzun cahil kalmasını istemiyoruz. Kız çocuklarımızı servis olmadığı için liseye gönderemiyoruz. Taşıma servisi konusunda devlet yetkililerinden yardım istiyoruz" dedi.

Liseye devam eden erkek öğrencilerden Mithat Demir, maddi imkansızlıklar yüzünden ulaşım sorununu çözemediklerini anlatarak "Devlet yetkilileri bu konuda yardım etmezse mecbur okulumu bırakmak zorunda kalırım" dedi. Lise ikinci sınıf öğrencisi Nihat Yılmaz ise "Benim yaşıtların Batı bölgesinde üniversite öğrencisi, ben ise eğitimimi sürdürüyorum. Hem zor şartlar altında liseye gidiyor, hem de 25 kişilik sınıfta 73 öğrenci eğitim öğretim görüyoruz. Bu eğitimin ne kadar verimli olabileceğini düşünmek lazım" diye konuştu.

Veliler ve kız öğrenciler, köylerini ziyaret eden gazetecileri görünce ellerine üzerlerinde 'Cahil Kalmak İstemiyoruz', 'Eğitim istiyoruz', 'Çocuklarımız bizim gibi cahil kalmasınlar' ve 'Servis istiyoruz' gibi yazıların bulunduğu pankartları alıp köy meydanında toplanarak hep birlikte 'Eğitim istiyoruz' dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 14:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?