2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

El emeklerini satıyorlar

Hakkari'li genç girişimci bayan Güler Yakupoğlu, yaptığı bir projeyle kök boya üretimi ve kilim dokuma atölyesini hizmete açarak yaklaşık 30 kişiyi istidam sağladı.

İHA muhabirine açıklamada bulunan genç girişimci Güler Yakupoğlu, 2008 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) 'Doğal Boyacılığın Geliştirilmesi' adı altında sundukları projenin kabul edilerek yüzde 75 oranında desteklendiğini belirtti. Proje içeriğinde kilim atölyesinde doğal iplik ile doğal kök boyalardan iplikler boyandıktan sonra kilimin gerçek özelliği ve güzelliğini ortaya çıkarmak olduğunu belirten Yakupoğlu "Boya malzemesi olarak da yaş ceviz kabuğu, giya renk, ronas, soğan kabuğu ve uçkun yaprağı kullanıyoruz. Bir süre önce TÜBİTAK gözlemcisi Gaziantep Üniversitesi Öğretim görevlisi Ali Kirmiç Hakkari'ye gelerek projeyi yerinde gördü.

Bu proje ile doğal ipliğin kilime yansıtılması büyük önem arz ettiği gibi istihdam alanında da kayda değer gelişmeler sağlamaktadır. Kilimcilik imalat sanayi olarak bu projelerimiz desteklendiği sürece istihdama yönelik çalışmalarımız sürecektir. Yaptığımız bu proje Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir ilk özelliğini taşımaktadır. Bir süre önce Hakkari genelinde boyanan iplikler il dışından Hakkari'ye getiriliyordu. Ancak TÜBİTAK'ın destekleriyle yapılan proje sayesinde kendi ipliğimizi kendimiz imal edip boyamasını da kendimiz yapmaktayız. Kilim dokuması da yine atölyemizde çalışan genç kızlar tarafından yapılmaktadır. Atölyemizde bay ve bayan olmak üzere yaklaşık 30 kişi çalışmaktadır. Projelerimiz ne kadar desteklenirse o kadar işsize iş imkanı sağlayacağız" dedi.

Boyama ve dokuma atölyesinde çalışanlar ise, Güler Yakupoğlu sayesinde iş sahibi olduklarını belirterek, aile bütçelerine katkıda bulunmanın sevinci ve mutluluğu içersinde olduklarını söylediler. Çalışanlar, "Bizler bir zamanlar köyümüzde üretici iken şehre gelip tüketici durumuna düştük. Buralarda fabrika ve iş sahaları olmadığı için de işsizlik alıp başına gidiyor. Burada çalışmadığımız zamanlar psikolojimiz tamamen bozulmuştu. Nasıl iş bulacağımızı kara kara düşünüyorduk. Ancak Güler hanım boyama ve dokuma atölyesini hizmete açarak hepimizi iş sahibi yaptı Hakkari halkı adına kendisine teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştular.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 15:51:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?