2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Endişe veren kan kavgası

Mardin'in Mazıdağı ilçesinin Bilge köyünde Gevdan Aşireti'ne mensup 2 aile arasında geçmişi 31 yıl önceye dayanan ve geçtiğimiz yıl yeniden patlak vererek 3 kişinin yaralanmasına sebep olan kan davası, vatandaşları endişelendiriyor.

Devletin araya girerek barış sağlaması gerektiğini söyleyen aşiret üyeleri, daha fazla kan dökülmesini istemiyor.


Yıllar öncesinde akraba ve aynı aşirete mensup olan aile üyeleri arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan silahlı kavgada 2 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi ise yaralanmış, taraflar Van ve Hakkari'ye göç etmişti. Defalarca sürdürülen barış görüşmelerine, varılan anlaşmalara rağmen yıllardır olduğu gibi kalan kan davasının geçtiğimiz yıl ekim ayında yeniden alevlendiğini anlatan Gevdan Aşireti'ne mensup Cengiz Bor, "Şırnak'a bağlı Beytüşebbap ilçesinin Yeşilöz köyünde (Feraşin) 31 yıl önce arsa
yüzünden aramızda olaylar çıktı ve hayatını kaybedenler olduğu gibi yaralananlar da oldu.

Defalarca barış yaptık ancak barış yeniden bozuldu. 32 yıl sonra, geçtiğimiz yıl 9 Ekim 2008 yılında köyümüze giderek çadır kurmak ve tarım alanlarımızı işletmek istedik. Ancak bizimle kan davalı olan karşı taraf yolumuzu kesti. Bize devletin koruculuk silahları ile ateş açtılar. Olayda 3 kişi yaralandık.

 

Bununla ilgili şahitlerimiz de bulunmakta ve olay esnasındaki görüntüler elimizde mevcuttur. Akşam saatlerine
kadar köyümüzde mahsur kaldık. Biz olaydan 5 gün sonra Şırnak Akarsu köyüne gittik. Jirki Aşireti ağası Tahir Adıyaman, komutanlar bizleri bir araya getirerek barışı sağladı. Oradaki binbaşı olan sorumlu komutan, 'Herkes köyüne dönebilir, bu olay burada bitmiştir' dedi.

Bu konuda bize söz verdiler. Biz de 35 aile bu yıl 5 Haziran 2009 tarihinde köyümüze gidip çadır kurup tarım alanlarımızı işletmek istedik. Olayı çıkartan aynı grup çeteleşerek yine devletin silahı ile yolumuzu kesti. Çadırlarımızı kaldırıp
burayı terk etmemizi istediler. Biz de inadına kendi çadırlarımızı ateşe verdik. Bir kısmımız Hakkari'ye, bir kısmımız ise Van'a geri dönmek zorunda kaldık" iddialarında bulundu.
 

Ailelerin aynı aşirete mensup akraba olduğunu, bu olayların bir daha yaşanmasını istemediklerini söyleyen Cengiz Bor, "Bu olayların Mardin'deki olayın sonuçlarını doğurmasını istemiyoruz. Barıştık ve bu barışa sadık olmamız lazım. Ama karşı taraf köyümüze her gittiğimizde devletin silahı ile karşımıza çıkıyor. Devletin bu olaya bir an önce el atmasını istiyoruz. Yeter artık birileri bu kanı durdursun. Bizler de köylerimize geri dönelim" şeklinde konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 16:34:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?