5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Erdoğan'dan sürpriz teklif

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkâri'nin ekonomik olarak gelişmeye müsait olmadığını belirterek şehir merkezini Yüsekova'ya taşımayı önerdiği ortaya çıktı.

Erdoğan, sivil toplum örgütlerinden destek istedi. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Onay, bunun ancak referandumla gerçekleşebileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Şanlıurfa'da Türkiye Ziraat Odaları Birliği bölge toplantısında ilginç bir teklifte bulunduğu ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre Hakkari'nin coğrafi ve ekonomik olarak gelişmeyemüsait olmadığını belirten Erdoğan, şehir merkezini Yüksekova'ya taşımayı önerdi. Havaalanının da Yüksekova'ya yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bunun için sivil toplum kuruluşlarından destek istedi.

Ziraatçılarla yaptığı toplantıda sorunları dinleyen Erdoğan, çeşitli talepleri de istişare etti. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay Erdoğan'dan Yüksekova'yı il yapmasını istedi.

Başbakan'ın ise "Bu kumaştan iki elbise çıkmaz. Var mısınız? Şehri yukarıya Yüksekova'ya taşıyalım. Ben bunu hep söylüyorumama bir sonuç alamıyoruz" karşılığını verdiği öğrenildi.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Görüşmenin perde arkasını BUGÜN'e anlatan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Yüksekova'nın altyapısının bütün eksikliklerinin tamamlandığını, üniversitenin geldiğini, hastane yapıldığını söyledi.

Havaalanının tamamlanmasıyla Yüksekova'nın cazibe merkezi haline geleceğini dile getirenOnay, ilçenin İran ve Irak ile ticaret kapılarına sahip olduğunun altını çizdi. Yüksekova'nın gündüz nüfusunun 130 bine ulaştığını dile getiren Onay, "Kişi başına en çok arazi düşen yer Yüksekova.

Hakkâri'nin ekilebilir arazisin yüzde 81'i Yüksekova'da. Yüksekova'da bin 50 traktör var. Hakkâri'de bir tane bile yok. İşleyecek arazi yok. Hakkâri'nin şehirmerkezi nüfusu ise 50 bin" dedi.

Bu gerekçelerle Yüksekova'nın vilayet olmasını istediklerini anlatan Onay, Erdoğan'ın "Şehir merkezini Yüksekova'ya taşıyalım" karşılığını verdiğini belirtti. Bunun ancak referandumla olabileceğine dikkat çeken Onay, "Hakkârili’ler kabul eder mi? Etmezler" ifadelerini kullandı.

Halfeti örneği

Başbakan Erdoğan'ın önerisi dünya ve Türkiye'deki şehir taşıma örneklerini akıllara getirdi. Yanardağ, deprem, sel gibi doğal afet bölgelerindeki yerleşim yerleri daha güvenli bölgelere nakliye edildi. Birecik Barajı'nın yapımıyla Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde taşınma yaşandı. Sular altında kalan ilçe sakinleri için yukarı bölgelere yeni bir ilçe inşa edildi. 1939'da şiddetli depreme maruz kalan Erzincan'da ise Kuzey Anadolu Fay Hattı'na göre yeni bir şehir dizayn edildi.

Erip: Rasyonel değil

Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cemal Erip, öneriyi 'rasyonel' bulmadı. Hakkâri'nin tarihi bir şehir olduğunu belirten Erip, "Yanlış bilgilendirme ve yönlendirmelerden kaynaklandığını düşünüyorum. Hakkâri çanak şeklinde yapılaşmaya sahip. Biraz coğrafya olarak kapalı. Yeni yapılanma alanlarının açılması zor. O konuda haklı ama. Bir ilden 70 bin nüfuslu ilden 500 bin nüfuslu il çıkarmazsınız. Böyle bir beklentiniz olmaz. Yakın civarda yerleşmeye müsait alanlar var" dedi.

Yüksekova'da da kışın hayatın durduğunu vurgulayan Erip, şöyle devam etti: "Hakkâri'nin gerçek potansiyeline ulaşması için birtakım adımlar atılmalı. Kürt meselesi çözüldükten sonra Hakkâri kısa sürede çok büyük gelişmeler gösterecek potansiyele sahip.”

...
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2013 Perşembe 09:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?