5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Erken teşhis hayat kurtarıyor

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Hakkari Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) sayesinde 6 rahim ve 8 meme kanseri hastası tespit edildi.

Çağın en yaygın hastalıklarından biri olan kansere karşı erken teşhis koymak ve anında müdahale etmek amacıyla yaklaşık 3 ay önce KETEM sayesinde kanser vakaları tek tek tespit ediliyor. Bir süre önce KETEM birimi olmadığı için ilden 4-5 metre uzaklıkta bulunan Van iline gitmek zorunda kalan vatandaşların artık kendi illerinde tedavi olabildikleri belirtildi.

Devlet Hastanesi Ketem bölümü Dr. Zeynep Buket Baz, yapılan çalışmalarda 6 bayanın hastadan HPV saplandığını belirtti. Bu hastalardan düzenli kontroller yapıldığını belirten Baz, 8 bayan hastanın ise meme kanseri ön teşhisi nedeniyle takip altında tutulduğunu söyledi. Dr. Baz, "KETEM bölümünde danışmanlık ve eğitim hizmetleri, meme kanseri için memografi, meme usg ve muayene, rahim ağzı kanseri için smear alınması ve muayene, barsak kanseri için gaitada gizil kan bakılması, prostat kanseri için psa bakılması işlemleri yapılmaktadır. Kanser dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunudur. Her yıl kanser vakalarını sayısı hızlıca artmaktadır. Türkiye'den ölüm nedenlerinde iki sırada bulunan kanserin erken tanı ile birlikte hayat kurtarması ve yaşam kalitesini artırması mümkündür.Kanserde erken tanı için düzenli kontrollerden geçmeniz şarttır. Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezinin amacı bu kontrolleri yapmak ve halkı kansere karşı bilinçlenmektir. 20 yaş üst bayanlarda meme muayenesi ve 40 yaş üst erkeklerde prostat ve barsak kanseri taraması yapılmaktadır. Yapılan tüm işlemler tamamen ücretsizdir" dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 15:13:04
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 16:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?