4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Esnaftan hava kirliliğine çözüm

HAKKARİLİ ESNAFTAN HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM

Hakkari'de soba imalata yapan Tekçe kardeşler, hava kirliliğinin önüne geçmek için kendi tasarladıkları baca filtrelerini üretimine başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu 'hava kalitesi' verilerine göre, kükürt dioksit ortalamasının en yüksek olduğu illerden biri olan Hakkari'de bu sorun çözülmeye çalışılıyor. Bir süre önce harekete geçen Hakkari Cilo Doğa Derneği Başkanlığı, kentteki hava kirliliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği basın açıklamasına üniversite öğrencileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek vermiş, ancak hava kirliliğin konusunda ise hiçbir ilerleme kaydedilmemişti.

Kayacan Caddesi üzerinde soba imalatı yapan evli ve 5 çocuk babası Remzi Tekçe (37) soba imalatı ile uğrayan üç kardeşi ile birlikte hava kirliliğinin çözüm bulmak için harekete geçti. Tekçe, kardeşler il dışında hava kirliliğini önleyen filtrelerin olduğunu, ancak bunların Hakkari'ye ulaşıncaya kadar vatandaşlara yüklü miktarda mal olduğu için kimsenin alamadığını tespitini yaptı. Bunun üzerine Tekçe kardeşler, batı illerine özenerek bu defa hava kirliliğini önleyen filtreleri Hakkari'de üretmeye karar verdi. Sulu ve kuru olmak üzere 2 çeşit baca takıcı filtreleri üretmeye başladıkları belirtildi. İldeki bacalara filtre takılması halinde hava kirliliğinin önüne yüzde 90 geçebileceklerini ifade ettiler. Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Hakkari Belediye Başkanlığı da üretimine başlanan filtreleri yerinde inceleyerek Tekçe kardeşlere tam not verdikleri belirtildi.

SULU VE KURU FİLTRE KİRLİLİĞİ ÖNLÜYOR

Filtreleri, ürettikleri iş yerlerini basın mensuplarına gösteren esnaf Remzi Tekçe, "Tekçe kardeşler olarak düşündük ki Hakkari küçük bir il olmasına rağmen büyük bir hava kirliliği yaşanıyor. Bunun önlenmesi için araştırmalara başladık. Kendi imalatımızda önce kalorifer bacalarına uygun bir filtre üretmeye başladık. Sulu olan bu filtre yüzde 90 bacanın hava kirliliğini önlemektedir. Kuru filtre ise yüzde 70 hava kirliliğini önlemektedir. Bütün kamu kurum ve kuruluşlar ile şahsi binalara bu ürettiğimiz filtreyi takarsa, çevreye, doğaya zarar veren bu hava kirliliğinin önleneceğine inanıyoruz. Bu şekilde Hakkari daha temiz dumansız ve temiz bir havaya kavuşacak. Ürettiğimiz filtreler ise deneyimli ustaların el emeği ile yapılmaktadır" dedi.

HAKKARİLİ ESNAFTAN HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM
HAKKARİLİ ESNAFTAN HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM
HAKKARİLİ ESNAFTAN HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2011 Cumartesi 11:40:04
Güncelleme :15 Ocak 2011 Cumartesi 11:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?