2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Etnik ayrımcılık radyo kapattırdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden yayın yaptığı gerekçesiyle Hakkari FM’in yayınını 30 gün süreyle durdurdu.

Konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Hakkari FM Genel Yayın Yönetmeni Hakan Taş, RTÜK tarafından 22 Mart 2004 tarihinde Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Hakkari İl Başkanı Sabahattin Suvağcı ile yaptıkları "Gündem" isimli programın, 3984 sayılı kanunun 4756 sayılı kanunla değişik 4. maddesinin (b) bendinde belirtilen "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkan verilmemesi" ilkesini ihlali gerekçesiyle, yayınlarının bir ay süreyle geçici olarak durdurulduğunu söyledi.
Yörede yayın yapan ilk ve tek özel radyo istasyonu olduklarını belirten Taş, 28 Mart yerel seçimleri öncesinde gerçekleştirdikleri "Gündem" konulu programında tüm siyasi partilere eşit süre ve zaman verdiklerini belirtti. Taş, Programda DEHAP İl Başkanı Sabahattin Suvağcı’nın "İki yıl önce Silopi’de arkadaşlarımızın sözde faili meçhule kurban gitti. Çok iyi biliyoruz ki, o insanlar katledildiler. Yaşanan kirli savaşın kalıntılarını zihinlerinden silmeyen anlayışların saldırılarına maruz kaldık. Bir il başkanı düşünün ki, her yıl periyodik olarak cezaevinde kalsın. Savaşın acı izlerinde, insanlarımızı köylerinden göç ettiren zihniyet, insanları şehrin belli yerlerine yerleştirdi. Göç eden insanlar, savaşın ağır psikolojisi ile şehre entegre olma kaygısıyla iç içe girmediler. Bugün Hakkari’nin her mahallesinde bir köy vardır. İlimize akan kaynaklar DEHAP’ın gelmesiyle kapatıldı" şeklindeki sözleri nedeniyle yayınlarının durdurulduğunu belirtti.

Halkı kin ve nefrete sevk eden bir şey yapmadıklarını ileri süren Taş, 5-6 yıldan beridir yörede ilk ve tek özel radyo istasyonu olarak halka çok güzel hizmetler veriyoruz. Hakkari’de hiç bir faaliyet yok. Yerel televizyonu dahi yok. Sadece bir tek radyo var. Sadece müzik değil yörede olup biten haberleri de programımıza aktarmak zorundayız. Radyomuzun bayrama denk getirilerek kapatılması yöreyi gerçekten yasa boğmuştur. Bir haftadan beridir halkla canlı telefon bağlantıları yapıyoruz, herkes ağlıyor. Ben RTÜK Başkanı sayın Fatih Karaca’ya bir dilekçe faksladım. Bu dilekçemde yörenin konumu ve Ramazan Bayramı’nın göz önünde bulundurularak cezamızın 20 gün ertelenmesi ricasında bulundum. Ancak maalesef bu konuda bize her hangi bir cevap gelmedi" şeklinde konuştu.

Öte yandan, radyoya gelen Doğukan Ertuş isimli küçük bir çocuk, verilen kararı protesto etmek için radyoda görevli DJ’lerle birlikte ağzını RTÜK yazılı bir kağıtla kapatarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a "Ne olur radyomuzu kapatmayın" diye seslendi.

hakkari
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 10:10:54
Güncelleme :6 Kasım 2004 Cumartesi 12:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?