27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Evinde değirmen kurdu

Hakkarili Fahri Tekçe, ilginç buluşuyla evinde değirmen kurup günlük un ihtiyacını kendisi karşılıyor. Bulak Mahallesi’nde yaşayan ortaokul mezunu 32 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Fahri Tekçe, bir zamanlar köyde değirmencilik yapan dedesinin su değirmeninin küçüğünü evinde kurdu.

Küçükken çalıştığı dedesinin değirmenini göz önünde bulunduran Tekçe, tahtalardan değirmenin kasasını ve merdivenlerini yaptı.

2 katlı ve 40 santimetre genişliğinde olan 1 metre yüksekliğindeki değirmenin taşlarını çimento ve mozaik karışımıyla yapan Fahri Tekçe, su dinamosuna 110 volt elektrik vererek değirmeni harekete geçiriyor. Tekçe, 15 dakika içersinde 20 kilo buğdayı un haline getirebilen değirmenin içini rengarenk ışıklarla süsledi.

Değirmenin dışında tahtaları işleyerek karasaban, beşik, matkap gibi bir çok süs eşyasını evinin köşesinde bulunduran Fahri Tekçe’nin küçük yaştaki çocukları da babalarının yaptığı buluşu izleyerek değirmenden çıkan unların yere dökülmemesi için tahta kaşıkla tabaklara dolduruyor.

Yaklaşık bir aylık bir çalışma sonucunda değirmeni hazır hale getirdiğini belirten Fahri Tekçe, dedesinde kalma su değirmeninden esinlenerek buluşu gerçekleştirdiğini belirtti.

Her eve gerekli olan bu değirmenin büyük faydalarını gördüğünü kaydeden Tekçe, "Un yerine evime buğday getirerek taze un çıkartıyorum. Cilayla süslediğim değirmen bir taraftan evi süslüyor, diğer taraftan ise ihtiyaçlarımızı karşılıyor. İmkanlarım olsaydı daha büyük bir değirmen yapacaktım. İmkanlarımı zorlayarak bu değirmeni yaptım. Eğer sipariş gelirse yeni değirmen yapmaya devam ederek evime bir çamaşır makinesi alacağım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 15:07:12
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 15:00:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?