2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Fakirliğin gerçek yüzü

BU DA MUAYENE ÜCRETİ ÖDEMEME KUYRUĞU

Hakkari'de birçok yoksul vatandaş, eczanelerden peşin alınan 8 liralık muayene ücreti vermemek için acil servislerin önünde muayene olmak için saatlerce bekliyorlar.

Hakkari Devlet Hastanesi'nin acil servis bölümü, muayene ücretinden kurtulmak için isteyen vatandaşlar yüzünden aşırı yığılmalara sebep oluyor. Hastane yetkilileri, daha önce 300 civarındaki acil servis başvuru sayısının 600 civarına yükselmesinin muayene için istenilen 8 liradan kaynaklandığını doğruladılar. Hastanedeki polikliniklere muayene olan devlet memurlarının kesintileri maaşları üzerinde yapılırken, SSK ve Yeşil Kart sahibi hastaların muayene ücretlerinin ise eczaneler tarafından peşin alınıyor. Bu nedenle dar gelirli vatandaşların bu parayı ödememek için acil servisteki pratisyen doktorlara muayene olduklarını belirten yetkililer, yığılmaların bundan kaynaklandığını anlattılar. Maddi durumları iyi olmayan vatandaşların, acil servis doktorlarının polikliniklerdeki uzman doktorlara görünme uyarılarını da dikkate almadıkları belirtiliyor.

HAKKARİ'DE FAKİRLİĞİN GERÇEK YÜZÜ

Vatandaşlardan İsa Uçar, Şaban Çelik ve Fırat Tan, kendileri gibi birçok dar gelirli ailenin 8 lirayı ödememek için hayatlarını hiçe saydıklarını belirttiler. Acil servis doktorlarının kendilerini polikliniklere yönlendirmesine rağmen ödeme güçlüğü çektikleri için gidemediklerini belirten vatandaşlar nedeninin ise ortada olduğunu söyleyerek "Bizler gibi dar gelirli aileyiz ve her birimizin evinde en az 10 nüfus bulunmaktadır. Fabrika ve iş sahaları yok. Herkesin gözünü devlete çevirmiş durumdadır. Hastaneye muayene olmaya gidiyoruz. Eczaneler, SSK ve Yeşil Kart sahiplerinden peşin olarak 8 lira muayene ücreti ve bunun dışında yüzde 20 ilaç bedeli alınıyor. Bizim ekmek alacak paramız yok, bu kadar parayı nasıl ilaca verilim. Acil servis doktorları bizi polikliniklerdeki uzman doktorlara yönlendiriyor, ancak gidemiyoruz. Hal böyle olunca elbette acillerde de kuyruklar olacak. Bazen muayene olmak için saatlerce kuyruklarda beklemek zorunda kalıyoruz. Buna bir çare bulunması gerekir. Yoksa hastalıktan hepimiz ölüp gideceğiz" şeklinde konuştular.

ECZANE SAHİPLERİ DE ÇARESİZ

Hakkari'deki bazı eczane sahipleri ise, memur olanların muayene ücretlerinin maaşlarından kesildiğini, SSK ile Yeşil Kart sahiplerinden ise bu ücretle birlikte yüzde 20 oranındaki ilaç parasını peşin aldıklarını ifade ettiler. Bunu ödeyecek durumda olmayanların sadece kendirine uğrayıp gitmek olduğunu belirten eczane sahipleri, bu duruma üzüldüklerini, ancak ellerinde ise hiç bir şey gelmediğini söylediler.

BU DA MUAYENE ÜCRETİ ÖDEMEME KUYRUĞU
İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 15:57:03
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 16:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?