2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Gençlerin geleneğe sahip çıktı

Hakkari’de yaklaşık bir hafta önce Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda biraraya gelerek gelenek ve göreneklere yeni düzenlemeler getiren yörenin ileri gelenlerine ilk tepki gelin adayı kızlardan geldi. Daha önce alınan kararlar gereği 3 gün 3 gece süren düğünler bir güne indirilirken, kına gecesinin de yapılmaması kararı alınmıştı. Gelin adayları, hafta sonları yapılacak düğün öncesi Perşembe günleri kendileri için düzenlenen kına gecelerinin kaldırılmasından yana olmadıklarını belirtti. Yeni getirilen uygulamaya tepki gösteren gelin adayı Necibe Acar, Emine Çiftçi ve Şükran Ertuş isimli kızlar, evlenmeden önce kız arkadaşları ile son kez biraraya geldikleri kına gecesinin kaldırılmamasını istediler.


Kına gecesinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren kızlar, "Eskiden olduğu gibi örf ve adetlerimizin yaşatılmasını istiyoruz. Ayrıca her gelin evlenmeden önce yıllar boyunca çalışarak kendisine çeyiz hazırlıyor. Bu çeyizler evlenen her gelinin ailesi tarafından damat evine getiriliyor. Buna da kısıtlama getirilerek kaldırılmış. Yani her Çarşamba günü yapılan gelin görme adetinin de devam etmesini istiyoruz" şeklinde konuştular.


Yörede görev yapan mahalli ses sanatçıları ise, gelenek ve göreneklere getirilen uygulamadan yana olmadıklarını ifade ederek, bunun son bulmasını istediler. Sanatçılar, "Daha önce gittiğimiz düğün törenlerinde 3 gün 3 gece boyunca canlı müzik veriyorduk. Başlatılan uygulama ile birlikte artık düğünler bir güne indirildi. Bu da biz sanatçıları maddi yönden oldukça etkiledi. Eskiden gittiğimiz her gittiğimiz düğünde en az 500 ila 600 milyon lira alıyorduk. Şimdi ise düğünlerin bir güne düşmesiyle birlikte artık ancak 150 ila 200 milyon lira civarında para kazanıyoruz ve bizlere yetmiyor. Her ekibimizde 4 ila 5 kişi görev yapıyor. Belediye Başkanlığı’na müracaatta bulunduk. Uygulamanın son bulmaması halinde bizlere düğünlere gitmemiz için bir fiyat versin. Bizlere verilecek fiyat listesine göre bundan sonra düğünlere gideceğiz" dediler.

HAKKARİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 16:16:55
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 16:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?