3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Gezgin arılar yöre balcılığını baltalıyor

Hakkari Merkez İlçe Balcılar Birliği Başkanı Mesut Ege, bölgede bulunan yabancı arıların yöredeki arıları tembelleştirdiği gibi ölümlerine de neden olduğunu belirterek, gezgin arıcıların derhal bölgede gitmeleri çağrısında bulundu.

İHA muhabirine açıklamada bulunan Mesut Ege, bölgeye değişik illerden gezgin arıcıların gelip konaklanmasıyla birlikte yöredeki arıların ölümlerinde büyük artışların yaşandığını belirtti. Dışarıda gelen arıcıların kendi arılarını toz şeker verdiğini iddia eden Ege, yöredeki arının ise doğal ortamda bal ürettiğini ifade etti.

Ege, "Hakkari Merkez ilçe Balcılar Birliği, 2007 yılında AB uyumlu olarak kuruldu. Derneğimize ait çok sayıda üye bulunmaktadır. Kuruluş amacımız AB uyumlu bal yetiştirmektir. Hakkari balı markalaşmış ve tescilli baldır. Yöreye gelen gezgin arıcılar ise bizim standardımızı düşürdüğü gibi, dışarıda gelen bal arısı ile yöremizdeki bal arası bir birine uyum sağlayamıyor. Dışarıda gelen bal arısı bizim yöremizdeki balı tembelleştirmeye ve hatta ölümlerine bile neden oluyor. Hakkari'de konaklanan arıcılar yörede arılarını besliyor ve Batı bölgesinde “Hakkari balıdır” diye piyasaya sürmüyorlar. Bu durumu kabul edemeyiz. Bu yapıldığı taktirde balımızın kalitesi düşer. Yörede büyük bir özenle 3 bin 700 rakımda bulunan Berçelan yaylasında ve Ceylanlı köyü yaylalarında yetiştirdiğimiz arılı kovanlarda hakiki kara kovan balı üretilmektedir. Bizler yöredeki arıcılık mesleğinin geliştirilmesi için 140 kişiye eğitim sertifikası verdik. Kendi yöremizdeki balcıları denetleyerek balın kalitesini ölçüyoruz. Şu ana kadar bir sıkıntı görmedik. Ancak bize üye olmayan gezgin arıcıları denetleyemiyoruz. Ürettiklerin balın sağlıklı olup olmadığını bilemiyoruz” dedi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkililerin il dışından gelen arıcıları denetlemelerini ve bölgeden derhal çıkartılmasını istediklerini belirten Mesut Ege “Bir zamanlar Hakkari Valiliği genelge yayınlayarak kesinlikle yöremize gezgin arıcıları sokmamıştır. Şimdi de aynısının yapılmasını istiyoruz. Aksi taktirde yöredeki arıcılık büyük bir zarar görecektir. Batıdaki vatandaşlarımızdan isteğimiz ise kesinlikle üzerinde damga olmayan ve sertifikası bulunmayan balı almamalarıdır" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise, konuyu araştırıp daha sonra bir açıklama yapacaklarını belirttiler.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 18:55:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şemsi DURAN IP: 85.106.238.xxx Tarih : 7.08.2008 04:28:13

Ülkemiz Anadolu toprakları coğrefik çeşitliliği mevsim çeşitliliği olan bir ülkedir. Ayrıca dünya ballı bitkilerin yüzde yetmişine ev sahipliği yapmaktadır anadolu. Bu çeşitliliğe paralel olarak arı gen kaynaklarının da yüzde yetmişine sahiptir anadolu. Anadolu ırkı arı, Kafkas ırkı arı, Karniyol ırkı arı, Suriye ırkı arı bunların versiyorları olan bir çok da ekotip arı bulunmaktadır. u şu demektir. Bulundukları yöreye yıllarca uyum sağlamış direnç kazanmış arılar kendi havzasında en iyi şekilde yaşamakta ve sürdürülebilirliği ancak kendi havzasında yaşaması ile mümkün olmaktadır. Arıların neslinin devamı için çiftleşmeleri uçuş esnasında havada olmaktadır. Türkiyede başıboş bir şekilde gezginci arıcılık yapıldığı için sahil muğla arısı kalkıp sivasa, muş'a, Bingöl'e, Tunceli'ye gitmektedir. Orada çiftleştiği için oranın yerli arılarını bozduğu gibi kendisi de bozulmakta ve doğuda kışlayan arılarda beklenenin üzerinde kış kayıpları olmakta ve Muğlaya dönen arı da kış kayıpları vermekte çünki o da melezlenmiştir. Sonra da yaygara basılıyor, arılar ölüyor destek isteriz, teşvik isteriz diye devleti haraca bağlamanın yolları aranıyor. Hayır! Bu böyle olmaz. Olması gereken şudur. Her yörenin arısı, o yörenin iklimine, coğrafyasına, çiçeğine uyum sağlamış ve yıllar içerisinde oraya adapte olmuş arılardır. Bu bölgeler, havzalar belirlenerek havzalar arası geçişler engellenmelidir ki arılar melezlenip dayanıklılıkrının yitirmesinler. Yani havza bazında bölge bazında gezginci arıcılık diyebiliriz buna. Derhal bu uygulamaya geçilmelidir. Yoksa kalkar da şimdiki gibi sahil arısı ile karasal iklim arısını aynı yere konmasına müsade ederseniz ikisi birbirlerini melezler sonrada her ikisi de kayıp verir.