4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Gönüllü olup üniversite yolu açtılar

Her yıl ancak bir gencin üniversiteyi kazanabildiği Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde gönüllü 9 öğretmenin açtığı ücretsiz dershane, ilk sene 3, ikinci sene 14 kişiyi üniversiteli yaptı.

Güneydoğu sınırlarımızın en uç noktasındaki 15 bin nüfuslu ilçe, terörün yanı sıra zorlu coğrafi şartlarla da mücadele ediyor. Batıdaki memurlar için sürgün, öğretmenler için zorunlu hizmet bölgelerinden biri olan Şemdinli merkezde 850 öğrencisi bulunan bir lise eğitim veriyor. Sabri Özel Lisesi'nden iki yıl öncesine kadar her yıl ancak bir genç üniversiteyi kazanabiliyordu. Bu durumu gören gönüllü 9 öğretmen, bir araya gelerek 2 yıl önce dershane açtı. İlk sene 3, ikinci sene 14 öğrenciyi üniversiteli yapan ücretsiz kurslar, Şemdinlili gençler için üniversiteyi hayal olmaktan çıkardı.

Hakkari Eğitimciler Derneği'nin (HED) desteğiyle açılan kursa 'HED Dershanesi' adı verildi. Dershane yöneticisi Zeki Dayan, 2007 ÖSS sınavında bir öğrencilerinin Türkiye sıralamasında 1600'üncü olduğunu söyledi. Şemdinli'nin eğitim tarihinde ilk defa ilçeden bir yılda 14 öğrencinin üniversite sınavını kazandığını belirten Dayan, 2 öğrencilerinin hukuk fakültesine girdiğini kaydetti. Dershanenin başarısını gören velilerin ilgisi nedeniyle kurum ikinci yılında ÖSS'nin yanı sıra OKS sınıfları da açtı. OKS sınavında aynı başarıyı gösteren dershanenin 16 öğrencisi, bu sınavı kazanmış.

Dershaneye şu anda 300 öğrenci devam ediyor. Dershanenin başarısına veliler kadar İlçe Milli Eğitim Müdürü Fahrettin Çelik de seviniyor. İmkansızlıklara rağmen yakalanan başarının takdire şayan olduğunu vurgulayan Çelik, bölgenin geleceğinin şekillenmesinde eğitimin çok önemli olacağını vurguluyor. Öğrencilerden Barış Demirdaş, iki yıldır arkadaşlarının yakaladığı başarı ile Şemdinli tarihine geçtiğini ve kendilerine örnek olduklarını ifade ediyor. Nuran Yılmaz isimli öğrenci de, batıdaki eğitimle Şemdinli'deki arasında büyük fark olduğunu, bunun kapatılması için HED öğretmenlerinin yaptığı fedakarlığı gösterebilecek eğitimcilere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.


Geçen yıl 14 öğrenci üniversiteli oldu
Fettah Gündoğan: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Türkiye 1600'üncüsü)
Dilek Balcı: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İlk 3 binin içerisinde)
Esat Keskin: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümü
Nurten Kara: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği
Meryem Fırat: Urfa Harran Üniversitesi Harita Mühendisliği
Zinet Öpengin: Bingöl MYO Halıcılık
Turan Korkmaz: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi
İhsan Töre: Anadolu Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı
Hümeysa Akbaş: Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği
Aysun Akbaş: Bolu Fen Bilgisi Öğretmenliği
Beşir Olmaz: Tokat Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Öznur Yılmaz: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gıda Teknikerliği
Yaşar Öztaş: Sakarya MYO Elektrik Bölümü
Umut Arıca: Çukurova Üniversitesi Edebiyat Öğretmenliği.

Halis Tatlı/Zaman
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 16:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?