3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Göstericilerden polise taşlı saldırı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 30 bin insanın katili terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ile bu ülkeye demokrasi geleceğini belirterek, "Eğer bu ülkeye barış, demokrasi getirmek istiyorlarsa, bir adım atarak sayın Öcalan'ı serbest bıraksınlar" dedi.

DTP Hakkari İl Başkanlığı tarafından Merzan Mahallesi spor sahasında düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı.

Altay Caddesi üzerinde bulunan parti binası önünde toplanan ve aralarında DTP Hakkari Milletvekili Avukat Hamit Geylani, Belediye Başkanı Kazım Kurt, DTP İl Başkanı Hasan Güzel'inde bulunduğu binlerce kişi, mitingin yapılacağı Merzan Mahallesi toprak sahaya doğru yürüyüşe geçti.

Kalabalık pankart ve sloganlar eşliğinde mitingin yapılacağı alana kadar yürüdü. Mitinge katılanlar güvenlik önlemi altında tek tek üsteleri aranarak alana alındı. Mitingde bir konuşma yapan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 20 Ekim'de davası görülmeye başlanan Ergenekon'u daha önce Susurluk'ta, Şemdinli'de, Danıştay saldırısı ve 1 Mayıs olaylarında gördüklerini söyledi. Buldan, "Eğer bu ülkeye barış demokrasi getirmek istiyorlarsa, bir adım atarak sayın Öcalan'ı serbest bıraksınlar. Serbest bırakıldığı taktirde barış nasıl gelir görecekler" dedi.

DTP Hakkari Milletvekili Avukat Hamit Geylani ise, bölgedeki olayların biran önce son bulması gerektiğini belirterek, ne Türk ne de Kürt annelerinin gözyaşı dökmesini istemediklerini ve huzurdan yana olduklarını söyledi.

Son olarak konuşan DTP Eş Başkanı Emine Ayna da, yine operasyonların başlatıldığını belirterek, bu operasyonların barış adına hiç bir şey getiremeyeceğini ve daha fazla sıkıntı vereceğini belirtti. Ayna, "2008 yılında saçları kazıtılarak fiziksel şiddet uygulanan sayın Abdullah Öcalan'a sen konuşamazsın demeleri Kürt halkını ayağa kaldırmıştır. Haklarımızı savunduğumuzda ise sizi öldüreceğiz diyorlar. DTP olayları provoke ediyor diyorlar. Oysa provoke etmiyoruz. Bu halk 1980'dan sonra kimliklerinin farkına vardı. Bunun için de Öcalan'a yapılan saldırıyı kendilerine yapılmış sayıyorlar. Diyarbakır'da yapmış olduğumuz konuşmaları ise basın çarpıttı. Sosyal ve kültürel alanında soykırıma uğradığımızı söylüyoruz. Öcalan'a terörist başı diye bilirsiniz, ama bu halkın lideridir. Türkiye demokratik adımlar atmalıdır önce. Kürtlerin demokratik talepleri devam ediyor. Kürtler olarak bu bedeli ödemeye hazırız" şeklinde konuştu.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterlerinin açılarak lehine sloganların atıldığı miting, Koma Çiya Grubu'nun verdiği konserle son buldu. Miting sonrasında dağılan bir grup, Devlet Hastanesi bahçesinde bekleyen çevik kuvvet polisine taşlarla saldırdı. Polis ise grubu dağıtmak için gaz bombası kullandı. Daha sonra DTP'li bazı yönetici ve üyelerin araya girmesiyle birlikte olaylar büyümeden önlendi.

Yasadışı sloganlar atarak çarşı merkezine doğru yürüyüşe geçen grubun daha sonra değişik mahallelerde ateş yakarak eylemlerde bulundukları belirtildi. Şehirde güvenlik önlemi alan polis ekipleri ise ateş yaparak eylemlerde bulunan göstericilerin dağılmasını bekliyor. Mitinge katılan kalabalığın dağılmasının ardından zaman zaman tansiyon yükselirken, çıkan taşkınlıkta bir bayan baygınlık geçirdi. Baygınlık geçiren bayana Acil 112 Ambulansı'nda bulunan ekipler ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hastaneye kaldırdı.

ÖNCEKİ HABER

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Hakkari İl Başkanlığı tarafından düzenlenen mitingin ardından olaylar çıktı.

DTP'nin Merzan Mahallesi'nde bulunan toprak sahada düzenlediği "Ne AKP Ne Ergenekon, Çözüm Demokratik Cumhuriyet" mitinginin ardından yürüyüşe geçen bir grup gösterici, Devlet Hastanesi bahçesinde bekleyen polis ekiplerine taşlarla saldırdı.

Polis ekipleri, grubun dağılması için gaz bombası kullanırken, göstericilerin şehir merkezine doğru yürüyüşe geçerek yasadışı slogan atmaya devam ettikleri belirtildi. Polis ile göstericiler arasında ara sokaklarda kovalamaca başladığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 16:34:47
Güncelleme :26 Ekim 2008 Pazar 17:32:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?