27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Güneş enerjisi ile çalışan pişirme ocağı

Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şube Başkanı Bedri Çallı, evinin bahçesine kurduğu ve güneş enerjisiyle çalışan ocakta, her türlü yemeği kısa sürede pişirirken, gerekli gümrük iznini alması halinde bu ocaklardan 200 tane Almanya’dan ithal edip bağış yoluyla Hakkarili engelli ailelere vermeyi düşündüğünü belirtti.

Yaklaşık bir ay önce Ankara Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nden 300 YTL’ye satın aldığı güneş ocağını bahçesine kuran Bedri Çallı, çanaktan yansıyan ışınların yansıdığı kaba koyduğu yemekleri pişiriyor, suyu ısıtıp çay yapabiliyor. Çallı, Ankara Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin Almanya’dan aldığı proje doğrultusunda deneme amaçlı güneş ocakları üretmeye başladığını, yapılan bu sistemlerden bir tanesini de kendisinin satın aldığını anlattı. Evinin bahçesine kurduğu ocaklardan 200 tanesini Almanya’dan ithal edip bağış yoluyla Türkiye’ye getirerek, Hakkarili engelli ailelere vermeyi düşündüğünü belirten Çallı, yaygınlaşmadığı için bu ocaklardan Türkiye’de çok fazla olmadığını anlattı.

Sadece Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin birkaç tane ürettiğini belirten Hakkari Bedensel Engelliler Derneği Şubesi Başkanı Bedri Çallı, "Bu ocağı deneme amaçlı getirdim. Yakında gümrük sorunlarını çözebilirsek bundan 200 tane getireceğim. Ancak şu an da gümrükte bir takıntımız var. Bu güneş ocaklarının ithalatı henüz yapılmamış. Bu nedenle gümrüğün listelerinde böyle bir şey yok ve gümrük bu ocakları tanımıyor. Bu sorunu aşabilirsek bu ocaklardan Türkiye’ye sokacağız. Bunun maliyeti 300 YTL’ye yakın bir ücrettir. Almanya’da üretilen bu ocaklar sadece birkaç ülkede kullanılıyor. Ocağın arka kısmında bulunan kolu çevirerek ocağı güneşe doğru ayarlayabiliyoruz. Üzerinde çay ve yemek yapılabilir. Tüp ile eşdeğer bir ocak. Tüp ocakları üzerinde pişirilen bir yemek bu ocak üzerinde de kısa bir sürede pişirilebiliyor. Bu ocak güneşten aldığı ışınla ısı veriyor. Bunun herhangi bir masrafı yok. Yaklaşık bir aydır evimin bahçesine kurduğum ocak üzerinde yaptığım yemekler, kısa bir sürede pişiyor" dedi.

Çallı, daha sonra demir çubuğu ile ayar verdiği çanak anten biçimindeki ocağın üzerine bıraktığı tavada, yumurta pişirdi. Çallı, oldukça sıcak bir ısı veren ocak üzerine deneme amaçlı odun parçaları da bırakarak yaktı. Çallı, güneş enerjisiyle çalışan ocakta pişirdiği yumurtaları basın mensuplarıyla birlikte yedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 02:18:58
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 16:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hava sarı IP: 78.161.240.xxx Tarih : 17.09.2009 09:20:03

MERHABA SİZİ BU ÇALIŞMALARINIZDAN DOLAYI KUTLUYORUM BİZDE BU OCAKTAN ALMAK İSTİYORUZ FAKAT SİZE ULAŞAMIYORUZ BİZİ BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM