4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari, terörü tarımla yenecek

Hakkari’nin büyük bir tarımsal potansiyeli bulunduğunu söyleyen Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, "Beytüşebap kaymakamlığı yaptığımda bu bölgenin cevizi ve balı ile tanıştım. Kilimlerini, Çukurca’nın narını, Şemdinli’nin balını o zamandan beri biliyorum. Bu ürünlerin hepsi marka olacak ürünlerdir" dedi.

TERÖR SEKTÖR OLDU: Hakkari Marka Ürünleri Fuarı kapsamında düzenlenen ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman S. Arolat’ın yönettiği ’Modern Anlamda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Yolu ile Sanayiinin Geliştirilmesinin Hakkari İlinin Kalkınmasındaki Rolü’ panelde konuşan Nasuhbeyoğlu, dünyada terörün bir sektör haline geldiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu terör sektörü, az gelişmiş ülkelerin, mağdur ve mazlum ülkelerin daha fazla gelişmesini, eğitim düzeyinin yükselmesini istemiyor. Çünkü eğitimsizlikten, geri kalmışlıktan besleniyor. Üretimin olduğu yerde adalet vardır, olgunluk vardır, uzlaşma vardır."

BALIK TUTMAYI ÖĞRENİYORUZ: Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Şen, kentte ilk kez bir fuar düzenlendiğine dikkat çekti. Tarım ve hayvancılıkta birçok proje geliştirildiğini, Köydes ile altyapı yatırımlarına ağırlık verildiğini hatırlatan Şen, "Yıllardır burada yaşayanlara balık verildi, bu dönem ilk kez balık tutmayı öğreniyorlar. Çiftçilerimizin yüzü gülüyor" dedi.

TÜBİTAK destekli proje model olacak

GAZİ Osmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, Hakkari Valiliği ile çok önemli bir ceviz projesini sürdürdüklerini açıkladı. Akça, iki yılda Hakkari’de 50 bini aşkın ceviz ağacı dikildiğini ve bu çalışmaların kentin kaderini değiştireceğini söyledi. Akça, "Biz şu anda Türkiye genelinde bir proje geliştiriyoruz, bir model oluşturuyoruz. TÜBİTAK destekli bu projeye Hakkari’yi de dahil ettik. Zap vadisinde cevizciliği geliştireceğiz. Ülke genelinde ceviz ormanları oluşturacağız. Hakkari’ye 10 yıl sonra geldiğinizde ambalajlanmış, ihracatı yapılan markalı ve işlenmiş ürünler göreceksiniz" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 14:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?