3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari: Deniz Gezmiş Köprüsü'ne onay çıkmadı

Hakkari’de Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından 1960’lı yıllarda Zap Deresi üzerinde yapılan, ancak daha sonra yıkılan Gençlik Köprüsü’nün yeniden inşa çalışmaları için hazırlanan projenin, baraj engeline takıldığı belirtildi.

Yaklaşık bir ay önce Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, Hakkari DEHAP üyesi bir grup genç, KESK Şubeler Platformu, İHD ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup, Gençlik Köprüsü’nü yeniden inşa etmek için çalışma başlatmışlardı. Van-Hakkari Karayolu’nun 35. kilometresinde bulunan köprünün yeniden inşa edilmesi için hazırlanan ve Vali Erdoğan Gürbüz’e sunulan projenin reddedildiği belirtildi.

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, Gençlik Köprüsü’nün yeniden yapımı için Vali Erdoğan Gürbüz’e sunulan projenin 2005 yılında Zap Deresi üzerinde yapılması planlanan barajlar nedeniyle onaylanmadığını söyledi. Köprünün yeniden inşa edilmesi halinde Hakkari ve İstanbul’un kardeşlik sembolü olacağını anlatan Başkan Tekçe, "Talihsiz bir olay. İlimizin tanıtılması konusunda büyük bir rol oynayacaktı. 15 yıldan beridir yapılması gündeme gelen barajların bahanesi ile köprünün yeniden inşasına izin çıkmadı. Köprünün inşa edilmesi halinde barajların yapımına başlandığı zaman yeniden yıkılacaktı. Red kararının çıkmasından dolayı üzüntülüyüz" dedi.

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHA) Şube Sekreteri Leyla Çiftçi ise, köprünün derenin karşı tarafından bulunan vatandaşların ulaşımı sağlaması yanında kendileri için büyük manevi değeri olduğunu belirterek, inşasına onay çıkmamasına üzüldüklerini belirtti. İl sivil toplum örgütleri, sendika temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri ile bir araya gelerek yeniden girişimlerde bulunacaklarını belirten Çiftçi, olumlu bir sonuç almamaları halinde bu defa köprünün farklı bir alanda yapılması için valiliğe talepte bulunacakları söyleyerek, köprüyü sahiplenerek yaşatacaklarını ifade etti.

HAKKARİ-(İHA)
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2004 Pazartesi 14:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?