27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari boşalıyor

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Şen, bir süre önce yaşanan deprem sonrası il nüfusunun 3’te 1’inin şehir dışına çıkmasıyla birlikte şehrin adeta hayalet bir şehre dönüştüğünü belirterek, "Bu, Hakkari’ye bir ihanettir" dedi.

Düzenlediği yemekli basın toplantısında Türkiye’nin yüzde 80’inin deprem bölgesi olduğunu, Hakkari’nin hazırlıksız depreme yakalandığı için halkın büyük paniğe kapıldığını söyleyen TSO Başkanı Ahmet Şen, şehrin etraftaki dağlara güvenmelerine rağmen aslında dağların, güvenli olmadığının anlaşıldığını belirtti.

Şen, depremin ardında ildeki tek tesellinin can kaybının az olması, kamu binalarındaki hasarların düşüklüğü olduğunu ifade ederek, "Genellikle köylerdeki ve şehirde bulunan yığma evler hasar gördü. Köylerde yığma evlerin yıkılması geri dönüşler için bir ders oldu. Köylerine geri dönüş yapan ailelere sağlıklı ev yapılmalı. 1998 yılında 4. deprem kuşağında olduğumuz söylendi, oysa birinci deprem bölgesi Hakkari imiş. Bu yanlışı kim yapmış ise ortaya çıkartılması gerekir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ülke dışında olmasına rağmen deprem akşamı beni arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Van’da bizimle bir araya gelerek taleplerimiz üzerine 100 konut, 1 hastane ve 1 YİBO için elinde geleni yapacağını söyledi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Asya’yı ziyaret ederek bir de kampanya başlattığını hatırlatan Ahmet Şen, Hakkari’nin ziyaret edilmemesini eleştirdi. Şen, daha sonra şunları söyledi:

"Erdoğan’ın burada gelip halkın içinde kötü günleri halkla paylaşması gerekirdi. Halkın kendisine büyük bir kırgınlığı vardır. Depremin ardında nüfusun 3’te 1’inin Çukurca İlçesi ile Van’a kaçarak ili terk etti. Bu sayı yaklaşık 20 bin civarındadır. İlde göç edenler Hakkari’ye büyük bir ihanet etmiş oldular. 2004 yılında esnaf kriz yaşamıştı. Ancak bu depremde bunun iki katı büyük bir kriz yaşadık. Buradaki insanların kaynağını il dışına çıkartmasıyla birlikte siftah yapamayan esnaf perişan oldu. Bu da Hakkari’ye vurulan büyük bir darbe oldu. Moral bozukluğu, göç ve kış şartları ilimizi hayalet bir şehir haline getirmiştir. Bankaların esnafların faizlerini düşürmesi veya dondurulması gerekir. Hükümetin yetkililerinin burayı acilen afet kapsamına alması lazım. Hakkari’nin yeniden yaşanılır bir hale gelmesi için harekete geçmesi gerekir. 15 gün boyunca deprem korkusu ile yaşayan açıkta ve çadırlarda kalan ailelerin çocukları psikolojik olarak olumsuz etkilemiş durumdalar. Bu çocukların psikolojik taramadan geçirilmesi gerekir".

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 14:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?