3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari Devlet Hastanesi'nde doktor sıkıntısı

Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şube Başkanı Bedri Çallı, 60 yakın kadrosu bulunan Hakkari ve ilçelerinde sadece 20 doktor bulunduğunu belirterek, Hemodializ ünitesinde tedavi gören 20 hastadan hayatını kaybeden 3'ünün doktor olmadığı için ilgi ve bakımsızlıktan öldüğünü iddia etti. Hakkari İl Sağlık Müdür Vekili ve Devlet Hastanesi Baştabibi İdris Etemoğlu ise, hastaların doktor sıkıntısı nedeniyle hayatlarını kaybettikleri iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şube Başkanı Bedri Çallı, bir organı çalışmayan her vatandaşın engelli olduğunu belirterek, hemodializ ünitesinde tedavi gören hastalarında birer engelli olduğu ve hücre hayatı yaşadıklarını söyledi. Büyük bir gayret sonucu 6 yıl önce Devlet Hastanesi'ne 6 hemodializ makinesinin alındığını belirten Bedri Çallı, bu makinelerden sadece 5 tanesinin çalıştığını ifade etti. Hastaların anayasal haklarını isteyerek kendilerine biran önce doktor gönderilmesi için yetkililerinden yardım istediklerini belirten Çallı, hastanede daha önce görev yapan bir doktor dializ hastalarının tedavisi konusunda Ankara'ya giderek 6 ay boyunca kurs gördüğünü ve dönüşünde hemen askere alındığını söyledi. Çallı, şunları söyledi:
"Konuyu ilgili bakanlıklara, ilimiz milletvekillerine ve sayın valimize bildirdim. Ancak hiçbiri halkımızın bu kanayan yarasına ilaç olamamıştır. Doktor olmadığı için ünitede görev yapan hemşireler çok kutsal bir görev yapmaktadırlar. Hür türlü riski ve sorumluluğu göze alan hemşireler hastalara müdahale ederek büyük bir sorumluluk üstleniyorlar. İl, ilçe ve köylerden haftada 3 defa tedavi olmak için gelen hastaların yol masraflarının giderilmesi için maddi yönden desteklenmesi gerekmektedir."

"HASTANEDE 8 AYDIR DOKTOR YOK"
Hastanede 8 aydır doktor olmadığını belirten Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şube Başkanı Çallı, "Burada sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum. Sayın başbakanımız seçim startını ilimizde başlatarak Türkiye'ye çok önemli bir mesaj verdi. Bize her alanda hizmet vereceğinizi söylediniz. Ancak bu mesajınızın arkasında durmadınız. Siz başka illeri dolaşarak Hakkari'yi unutuyorsunuz. Daha önce 'Doktorumu geri istiyorum' kampanyası başlatarak 25 bin imza topladık. İlimiz her alanda deneme tahtası olarak kullanılıyor. İlimizde birçok branşta doktor yok. 60'a yakın kadro varken il ve ilçelerimizde sadece 20 doktor bulunuyor. Hemodializ ünitesinde tedavi gören 20 hasta bulunmaktadır. Doktor olmadığı için ilgi ve bakımsızlıktan Zeynep Kahraman (19), İbrahim Duman (10) ve Nusret Yıldız (55) hayatlarını kaybettiler. Yetkililerin buna bir çare bulmasını istiyoruz" dedi.
Aylardır doktor yüzü görmediklerini belirten dializ hastalardan Mehmet Erol ile Ramazan Yenden, yaşanan sıkıntıdan dolayı doktor yerine hemşirelerin kendilerine baktığını belirterek, ölmek istemediklerini belirttiler. İşkence hayatı çektiklerini anlatan hastalar, "Bizler hayvan değiliz, devletin bizlere de bakması için ilimize doktor göndermesini istiyoruz. Arkadaşlarımızdan 3 tanesi hayatını kaybetti. Bizlerde perişan durumdayız ve ne yapacağımızı bilemiyoruz" dediler.
Çocuklarını kaybeden baba Şerif Duman ile Süleyman Kahraman ise, geriye kalan dializ hastalarınında hayatlarını kaybetmemeleri için hastaneye biran önce doktor gönderilmesi gerektiğinii vurguladılar. Şerif Duman, 5 yıldır Hakkari Devlet Hastanesi'nin yanı sıra Ankara Başkent Hastenesi'nde de tedavi gören çocuklarını genç yaşta kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduklarını belirterek, ellerindeki varını yoğunu onun için harcadıklarını söyledi. Baba Süleyman Kahraman ise, 19 yaşındaki dializ hastası kızını kaybetmenin üzüntüsünü halen üzerlerinden atamadıklarını ifade ederek, bunun tek sorumlusunun da yetkililer olduğunu söyledi.

"HASTALAR DOKTOR SIKINTISI NEDENİYLE ÖLMEDİ"
Bu arada konu ile ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Hakkari İl Sağlık Müdür Vekili ve Devlet Hastanesi Baştabibi İdris Etemoğlu, 2 hafta içerisinde hayatlarını kaybeden hastaların yaşanan doktor sıkıntısı nedeniyle ölmediğini belirterek, Hemodializ Ünitesi'nde tedavi gören hastaların kronik böbrek hastası olduğunu söyledi. Hastaların bakımı konusunda ünitede görev yapan hemşirelerin dializ hastaları bakımı konusunda daha önce Ankara'da 3 ay eğitim aldıklarını anlatan Etemoğlu, "Hemodializ Ünitesi'nde doktor yok. Ancak hastalarda meydana gelebilecek olumsuz bir gelişmede hastanemizde görevli dahiliye doktorumuz hemen müdahale ediyor. Çok acil durumda olan hastalarımızı ise Van Netroloji Uzmanına sevk ediyoruz. Ayrıca bir pratisyen doktorumuzu görevlendirdik. Dializ hastalarının bakımı konusunda yakında Ankara'da bulunan Hemodializ Merkezi'ne göndererek orada kurs görecektir. Hastaların doktor sıkıntısı nedeniyle hayatlarını kaybetmeleri iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" şeklinde konuştu.
NEVZAT TAŞ - HAKKARİ (İHA)
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 02:13:54
Güncelleme :23 Mart 2004 Salı 21:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seyit IP: 78.161.83.xxx Tarih : 15.08.2008 22:36:42

gelen doktora hakettigi degeri verinde memleket doktorsuz kalmasın lütfen gelenide elimizle kovuyoyoruz egri oturup dogru dusunmek lazım sevgilerimle