3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari'de bir ailenin yaşam mücadelesi


Çukurca’ya bağlı Üzümlü Köyü’nün 1993 yılında güvenlik nedeniyle boşaltılmasıyla birlikte Hasan Yücel isimli şahıs, Kuzey Irak’a göç ettiklerini ve yaptıkları müracaatlar sonucunda memleketleri Hakkari’ye geri döndüklerini söyledi.

Yücel, 1997 yılında gelerek Valilik tarafından Biçer Mahallesi’ndeki Mülteci Barınma Merkezi’ne yerleştirildiklerini ve yaklaşık 13 ailenin bulunduğu merkezde zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.

Hasan Yücel şunları söyledi:
"Valilik bizlere gereken her türlü yardımı sağlayarak çocuklarımızı okutup, bizleri de ev sahibi yaparak iş imkanı verecekti. Ancak verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Merkezde kalan bazı aileler şehre yerleştirilerek iş sahibi olurken, kimisi de Çukurca İlçesi’ndeki Üzümlü Köyü’ne yerleştiler. Barınma merkezinde bir tek ben kaldım. 8 yıl boyunca kaldığım barınma merkezi de Özel İdare Müdürlüğü tarafından yurt ve ilköğretim okulu yapılacak gerekçesiyle yıktırıldı. Merkezin yıkılmasıyla bir hafta boyunca çocuklarımla birlikte dışarıda yattım. Bana yardım edilmesi için Valiliğe müracaatta bulundum. Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bana ’kendine bir ev tut, kirasını biz vereceğiz’ dediler. Ancak tutacağım ev beton ve daire olmayacaktı. Bir hafta dışarıda yattıktan sonra kendime Dağgöl Mahallesi’nde kiralık toprak bir ev tuttum, kirasını Valilik verecekti. Ancak bu ev rutubetli ve pis kokmasının yanı sıra yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyordu. Evi su bastığı için içi hep çamur ve pis kokuyordu. Bundan dolayı şu anda eve yerleşemiyorum. Evin içi su dolu 2 gündür bidonlarla evin içindeki suyu çıkartmaya çalışıyorum. Bakmakla yükümlü 6 nüfusum var. Benim çocuklarımın da yaşama hakkı var. Hamallık yaparak aileme bakmaya çalışıyorum; ancak aldığım para bizlere yetmiyor. Çocuklarım yaklaşık 1 yıldır et ve sebze yememişler. Geçen kış mevsiminde ise yakacak odun alacak param olmadığı için, 1 yaşındaki Rabia ismindeki kızım soğuktan donarak öldü. Çocuklarım hastalanmış, doktora götüremiyorum. Valilik bana yaptığı kuru gıda yardımını da kesmiş. 3 yıldır aldığım tek yardım 20 torba kömürden ibarettir. Bu ev de çok kötü olduğu için İnşallah yakında diğer çocuklarım da benimle beraber ölürler. Bizler de Türk vatandaşıyız ve yetkililerden yardım bekliyoruz."

HAKKARİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 10:34:57
Güncelleme :10 Ağustos 2004 Salı 10:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?