2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Hakkari'de bir ilk gerçekleşti

HAKKARİ'DE İLK AKCİĞER AMELİYATI YAPILDI

Hakkari Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Servisi'nde ilk defa başarılı bir akciğer ameliyatı yapıldı.

Yaklaşık bir hafta önce nefes darlığı, göğüs ağrısı ve sırt ağrısı şikayetleri ile Göğüs Cerrahi Servisi'ne başvuran 38 yaşındaki Elif Havya için Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Aslı Gül Akgül ile Opr. Dr. Ziya Kurban Yurt harekete geçti.

Üniversite şartlarında yapılması gereken ameliyat her iki doktor tarafından başarılı bir şekilde yapıldı. Yaklaşık bir yıl önce İstanbul Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Bölü'nden gelen Opr. Dr. Aslı Gül Akgül ile 4 ay önce Erzurum Atatür Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Bölümü'nden gelen Opr. Dr. Ziya Kurban Yurt, Hakkari'de bir ilki başardılar. Yöre halkı tarafından sevilen ve sayılan doktorlar ölüm döşeğinde olan bir hastayı yeniden sağlığına kavuşturmayı başardılar.

Önceki gün 2,5 saatlik bir ameliyat sonrası sağlığına kavuşturulan Elif Havya, bugün yoğun bakım ünitesinde basın mensupları tarafından görüntülendi. Buruda ilde yapılan ilk ameliyatları ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Göğüs Cerrahisi Opr. Dr. Ziya Kurban Yurt, Hakkari şartlarına göre büyük bir ameliyat yaptıklarını belirtti. Yurt ,"Daha önce garklı akciğer ameliyatı geçiren hastalarımız var. Ancak bu ameliyat bir örnek. Hakkari şartlarında devlet hastanesinde özellikle yoğun bakım ünitesinin açılması anestezi ve diğer cerrah arkadaşlarımızın desteğiyle burada büyük ameliyatlar yapılmaya başlandı. Burada yapılan ameliyatların çoğu Türkiye'nin birçok yerinde üniversite şartlarında yapılan ameliyatlardır. Listelerimiz de daha da ameliyat olacak hastalar var. Bu ekiple bir çok ameliyat yapabiliriz. Kalifiyeli elamanımız çok iyidir. Daha önce basit işlemler için hastalar Van'a gönderiliyordu" dedi.

Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Aslı Gül Akgül ise, göğüs cerrahisi bölümündeki ameliyatların zorlu ve farklı ameliyatlar olduğunu belirtti. Dr. Akgül, "Burada diyafragma envantrasyonu dediğimiz ameliyatı yaptık. Diyafragama demek, yerden yukarı göğüs boşluğu içindeki organlar özellikle akciğeri sıkıştırdığı için nefes darlığı, sırt ağrısı şikayetleri oluyordu. Başarılı bir ameliyatla bu sorunu giderdik. Daha önce burada hiç ameliyat yapamama sıkıntımız vardı. Yoğun bakım ünitesi açıldı, malzemeler geldi ve kalifiyeli elemanlar yetiştirildi. Biz de cesaretlendik yapılacak bir ortam vardı. Büyük ameliyatları Hakkari'de yapmaya başladık. Bize gelen hastada nefes darlığı, göğüs ağrısı ve sırt ağrısı şikayeti ile geldi. Akciğer filimi, tomografi çektirildi. Hastanın diyaframın yer değiştirmiş olduğu göründü. Akciğere baskı yapılıyordu. Hastanın şikayetleri bu idi. Tedavi için ameliyat olması gerekiyordu. Ameliyatla göğüs boşluğunu girilerek diyafram normal pozisyonuna getirme işlemi yapıldı. Ameliyat sonrasın ise herhangi bir sorun olmadı. Hastanın normale döndüğü göründü. Ameliyat yaklaşık 2,5 saat sürdü ve başarılı bir ameliyat oldu. Üniversite şartlarında olması gereken kalp ve göğüs cerrahisi ameliyatları burada yapılmaya başlandı. Günde 30-40 hastalara bakıyoruz. Daha önce hastalar buradan Van iline gidiyordu. Ancak hastanede yapılan yenilikler sayesinde bu sıkıntıdan kurtuldular" diye konuştu.

HAKKARİ'DE İLK AKCİĞER AMELİYATI YAPILDI
HAKKARİ'DE İLK AKCİĞER AMELİYATI YAPILDI
HAKKARİ'DE İLK AKCİĞER AMELİYATI YAPILDI
HAKKARİ'DE İLK AKCİĞER AMELİYATI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 13:48:04
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 14:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?