4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari'de de toz bulutu

Hakkari'de etkili olan ve güneşin görülmesine bile izin vermeyen toz bulutu vatandaşları endişelendiriyor. 

Hakkari semalarını son birkaç gündür kaplayan sis şeklindeki toz bulutu vatandaşları kara kara düşündürüyor. İlk defa bu yıl böyle bir durum ile karşılaştıklarını belirten vatandaşlar, görüş mesafesini daraltan bulutun kendilerini endişelendirdiğini anlattılar. 
Mehmet Baş isimli vatandaşlar Ortadoğu ülkelerinde çöl fırtınasının çok yaygın oluşundan dolayı Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğu ve kuzeyinde çok yoğun bir şekilde sis tabakası bulutları oluştuğunu söyledi. Bunun da insan sağlığı açısından kuşkuya sebep olan bir durum olduğunu dile getiren Baş, "Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün sis tabakasının oluştuğu bölgelerde vatandaşların maske takması tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar ise özellikle bu toz bulutlarının astım hastaları açısından tehlike arz ediyor. Tabii ki bizim de isteğimiz Sağlık Bakanlığı'mızın derhal Hakkari başta olmak üzere toz bulutlarının oluştuğu bölgelere maske göndermelerini rica ediyoruz. Çünkü bu toz bulutları insan sağlığını tehdit etmektedir" dedi. 

Vatandaşlardan Mesut Keskin ise, Arap ülkelerinden Suriye, Mısır ve diğer ülkelerde çöl fırtınasından dolayı oluşan toz bulutlarının son 2 yıldır Hakkari'de de ciddi anlamda his edilmeye başlandığını belirtti. Keskin, "Bu toz bulutlarının oluştuğu zamanlarda yağmurla birlikte çamur yağıyor ve araçların üstü kırmızı çamurla kaplanıyor. Bu bir açıdan sadece bir doğa olayı gibi görünürken, sağlık açısından ise çok ciddi sorunlara neden oluyor. Özellikle astım hastaları bu havada dışarı çıkamıyor. Bu toz bulutu ve hava içeride bile insan vücuduna sirayet edebiliyor. Bugünde o günlerden bir tanesi" şeklinde konuştu. 

Gökte oluşan toz bulutunu izleyen bir çocuk ise, gök yüzünü kaplayan toz bulutunu ilk defa gördüğünü ve bu toz bulutu karşısında oldukça şaşırdığını belirtti.
Meteoroloji yetkilileri de, Irak, Suriye, Ürdün ve Mısır gibi Ortadoğu ülkelerinde görülen çöl fırtınası nedeniyle bazı bölgelerde olduğu gibi Hakkari'de de görülen toz bulutunun görüş mesafesini azalttığını belirtti. Yetkililer, özellikle hasta, yaşlı ve çocukların gerekmedikçe dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.
Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise yörede görülen toz bulutu ile ilgili bilgi vermekten kaçındı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 16:31:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?