4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari'de hava kirliliği

Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, ilde yüksek boyutlara oluşan hava kirliliğinin, Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından vatandaşlara dağıtılan ve Şırnak'tan getirilen kalitesiz kömürlerden kaynaklandığını söyledi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Metin Tekçe, bazı kamu kurumları ile özel şahıslara ait binaların bacalarından çıkan dumanların oluşturduğu hava kirliliğinin yüksek boyutlara ulaştığını belirtti. Yörede oluşan hava kirliliğinin beraberinde birçok hastalığı getirdiğini belirten Tekçe, "Vatandaşlarımızın hava kirliliğine karşı dikkatli olması lazım. Binalardan, fabrikalar gibi çevreye yoğun duman yayılıyor. Hava kirliliği özellikle Şırnak ilinden getirilen kalitesiz kömürlerin yanı sıra bir süre önce Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından vatandaşlara dağıtılan yardım kömürlerinin yakılmasından kaynaklanıyor. İlimize kalitesiz kömürlerin girmesine izin verilmemelidir. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yaşanan hava kirliliğinin önüne geçmek için yürüttüğü çalışmalarını yoğunlaştırmalıdır. Etrafa inanılmaz kötü kokular saçan dumanlar, sağlığımızı tehdit etmektedir" dedi. 

Hakkari Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri, fakir ailelere dağıtılmak üzere gönderilen kömürün Başbakanlık ve SYDV Genel Müdürlüğü tarafından Şırnak'tan temin edildiğini kendileri ile bir ilgilerinin bulunmadığını belirtti. Yetkililer, il merkezinde 3 bin 500 aileye, köylerde ise 2 bin aileye Şırnak kömürü dağıttıklarını söyledi. Vatandaşlar ise tonu 400 YTL olan Ukrayna kömürünün kimsenin alacak gücü olmadığını, mecburen Şırnak kömürünü almak zorunda kaldıklarını anlattı. 

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, 2006 yılının Kasım ayında yapılan İl İdare Kurulu toplantısında sorunun çözülmesi ve yöredeki hava kirliliğinin önüne geçebilmek için kamu kurum ve kuruluşlar ile yatılı ilköğretim bölge okullarının bacalarına filtre takacaklarını belirtmişti. Toplantıda konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay ise, Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü bahçesine kurdukları hava kirliliği izleme istasyonunda yaptığı ölçüm sonuçlarının hiç iç açıcı olmadığını belirterek, sorunun ciddi boyutlara ulaştığını, Türkiye'de hava kirliliği konusunda kırmızı noktası ile işaretlenen tek ilin Hakkari olduğunu da ifade etmişti.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 19:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?