4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari'de idealist bir öğretmen

Hakkari'de Zap suyu üzerinde bulunan asma köprüleri geçip dağları aşarak 7 yıldır gönüllü olarak tek başına zorlu bir eğitim mücadelesi veren Füsun Önal isimli öğretmen, yaptığı çalışmalarla çevresine örnek oluyor.

Genç idealist öğretmen, dağ taş, bayır çayır dinlemeden eğitime susamış insanların yardımına koşuyor. Kimsenin ulaşamadığı ücra köşelere kadar gidip okuyamamış çocukları tespit edip onlar için mücadele eden, şimdiye kadar 6 ayrı köyde vekil öğretmenlik yapan Füsun Önal, yüzlerce çocuğu okula kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor. Son olarak bir ay önce Zap vadisinde dağlar arasına kurulmuş 7 haneli bir köyde tespit ettiği 5 öğrenci için mücadele veren idealist öğretmen, burada da başarıya ulaştı. Hakkari Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğini arkasına alan Füsun öğretmen, okul yapılması için 10 öğrenci yeter sayısı olmamasına rağmen küçük bir mezrada inanılmaz mücadele veriyor.

Hakkari'nin Doğanlı köyüne bağlı 7 haneli, 50 nüfuslu Gelincik mezrasındaki çocukları 'cahil kalmasın' diye 2,5 metrekarelik bir evin yatak odası, Füsun Önal'ın çabalarıyla okula dönüştürüldü. Füsun öğretmen, her gün servislerle Hakkari-Çukurca karayolunun 50'nci kilometresinde bulunan Gelincik mezrasına gidip dönerek, 3'ü kız 5 çocuğa ve haftada iki gün de ailelerini eğitmenin haklı gururunu yaşıyor. Bir yandan küçücük odada çocuklar ders işlerken diğer yandan evin 8 aylık bebeği olan Emre Can tahtadan yapılan beşiğinde ağlayarak annesi tarafından uyutulmaya çalışılması ilginç görüntülere sahne oldu. Ev içinde Füsun öğretmen çocuklara ders verirken, aile üyeleri de yerde oturarak sessizce onları hem izliyor, bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar. Derse girerken ayakkabılarını çıkartan öğrencilere her teneffüste çay ikramı yapılıyor, zihinleri açılsın diye günde iki defa ceviz ve bal yediriliyor.

Mezradaki küçücük bir odada 5 çocuğa okutan, 7 yetişkine de okuma yazma öğreten 25 yaşındaki bayan öğretmen Füsun Önal'ın fedakarlıklarını unutmayan öğrencileri, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü unutmayarak çiçeklerle karşıladılar. Bu sevgi karşısında duygulanan idealist öğretmen Füsun Önal: "İki dağın arasında, okulu olmayan bu mezrada görev yaptığım için çok mutluyum. Öğretmenlik sevda iştir, fedakarlıktır, hoşgörüdür. Öğretmenlik zor yerlerde çalışmaktır, insan eğitmektir. Çocuklarımla beraber zoru başardığım için çok mutluyum. Zoru başarmak çok güzledir. Bu gibi yerlerde birilerinin mutlaka bir şeyler yapması gerekir" dedi.

Olgunlar köyünden değişik nedenlerden dolayı 5 yıl önce göç ederek, hemen 10 kilometre ötesindeki Doğanlı köyüne bağlı Gelincik Mezrasına yerleşen 7 haneli 50 nüfuslu Berk ailesi, Füsun öğretmeni bağırlarına basıyorlar. Üç yıl boyunca elektriksiz bir hayat sürdürdüklerini, basında çıkan haberler üzerine 1,5 yıl önce evlerine elektrik hatları çekildiğini anlatan mezra sakinleri şimdi ise çocukları için bir okul isterken, çocuklar "Bize okul yapmazsalar bile okuruz" diyorlar.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 12:54:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?