4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari'de kilimcilik

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, 1986 yılında açılışı yapılan Hakkari Kilimleri ve İplik Sanayi Anonim Şirketi'nin uzun yıllardan bugüne ilin kilimciliğini geliştirerek dünyaya tanıtan bir şirket olduğunu söyledi.

Nasuhbeyoğlu, yıllardır zarar eden bir kurum konumunda olan şirketin ilk defa kar etmesiyle birlikte kilim dokuyan çalışanların ücretlerini de yeni yılda artıracakları sözünü verdi.


Öğle saatlerinde Biçer Mahallesi'nde bulunan Hakkari Kilimleri ve İplik Sanayi Anonim Şirketi'ni ziyaret eden Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, burada çalışan bayanlarla bir süre sohbet etti. Yeni ambalajlara konularak satışlarına başlanan kilimleri basın mensuplarına tanıtan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, 1986 yılında açılışı yapılan Hakkari Kilimleri ve İplik Sanayi Anonim Şirketi'nin uzun yıllardan bugüne ilin kilimciliğini geliştirerek dünyaya tanıtan bir şirket olduğunu söyledi. Atölyelerdeki kilim üretimini genç kız ve kadınların çok başarılı çalışmalarıyla uzun yıllardır sürdürmeye devam ettiklerini belirten Nasuhbeyoğlu, "Siz basın mensuplarımızın da aracılığıyla ilimizi kilim merkezi ilan etmiştik. Kilimcilik sektörü 2 yıldır ilimizde canlanmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın da destekleri ile kilimcilik sektörü önemsenecek bir duruma geldi. Tanıtım maksadıyla birçok uluslararası sergiye katıldık. İpek kilim dokumaya devam ediyoruz. Yörenin 20'e yakın özgün desenini de 170'e yakın çalışanımız kilimlere işleyerek dokuyor. Hakkari kilimlerinin en önemli özelliği yöredeki doğadan toplanan bitkilerden elde edilen kök boyadan hazırlanan ipliklerle dokunuyor almasıdır" dedi.


Vali Nasuhbeyoğlu, bu alanda çalışanlarına Türkiye'de en yüksek ücreti kendilerinin verdiğini, ancak bunu da yeterli görmediklerini belirtti. Yeni yılda çalışanların ücretlerini bir miktar daha arttıracaklarını anlatan Nasuhbeyoğlu şöyle konuştu:


"Çalışanlarımıza metrekare başına 90 YTL veriyoruz. Biz 2 yıldır 2 binin üzerinde kilim satışı yaptık. Hakkari Kilimcilik ve İplik Sanayi Anonim Şirketi uzun yıllardır hep zarar eden bir kurum konumundaydı. Bu sene ilk defa karlı duruma geçtik. Kilim stoklarımız yıl sonu itibariyle bitme noktasına geldi. Şuanda kasamızda çalışanlarımızı 2 yıl destekleyebilecek bir imkan sağlanmış durumda. Amacımız, bundan sonraki süreçte hem üretimin kalitesini artırmak, uluslararası anlamdaki tanıtımlarla pazarlama ağımızı bugünkünden daha fazla ileriye götürmek için çalışmalar yapmaktır. Hedefimiz çalışanlarımızın sayısını artırmak, ürettiğimiz kilimin kalitesini yükseltmek ve yöreye özgün desenleri dünyanın beğenisine sunmaktır. Birçok broşür bastık. İçinde kilim desenleri bulunan Türkçe ve İngilizce bir katalog hazırladık. Bunun haricinde www.hakkari-kilim.com.tr internet sitemiz var. Yine oradan kilimlerimizin dünyaya ve ülkemize tanıtımına devam ediyoruz."


Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, daha sonra gezdiği tezgahlarda çalışan kızlarla sohbet ederek dokumaya çalıştıkları kilimleri inceledi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 13:52:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?