4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari'de kuraklık tehlikesi

Hakkari ve ilçelerinde her yıl etkili olan nisan yağmurlarının bu yıl yağmaması nedeniyle çiftçileri kuraklık ve kıtlık endişesi sardı.

62 bin hektar tarım arazisi, 370 bin de çayır ve meraya sahip olan Hakkari'nin, önümüzdeki günlerde de yağmur yağmazsa çok büyük kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Sulanan bölgeler dışındaki arazilerde istenen verimin alınabilmesi için bugünlerde yağmur yağması gerektiğini söyleyen çiftçiler, aksi takdirde sıkıntılı günler yaşanacağını belirtti. Çiftçiler, "Kuru tarım yaptığımız bölgelerde yağmur bekliyoruz. Arazilerdeki ürünlerin acilen yağmura ihtiyacı var. Önümüzdeki günlerde yağmur yağmazsa her şey kuruyup kıtlık baş gösterebilir. Allah'ın rahmetini bekliyoruz" dedi.

Nemet Arslan adlı çiftçi de pahalılığın diz boyu olduğunu, hiçbir destek görmediklerini belirterek, "Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Bu durumda kıtlık olabilir. Bölge insanının desteklenmesi, kaynakların bu yönde kullanılması lazım. Birçoğunun masaları dolu ama biz burada bir damla yağmur yağması için günlerce bekliyoruz. Tokun açtan haberi olmaz" diye konuştu.

Lokman Kaçmaz adlı çiftçi ise, "Geçtiğimiz yıl doğrudan gelir desteği ve mazot desteği vardı, şimdi o da yok. Bir de bunun üzerine bu yıl yağmurlar yağmadı. Tarla sürme masrafları 3 misli arttı. Çünkü mazotun litresi 3 YTL olmuş. Yağın tenekesi 100, un torbası 80, 1 kilo pirinç 8 YTL olmuş. Hiçbir şey alabilecek durumda değiliz. Onun için mecburen tarlaları sürüyoruz. Hükümetin dönüp vatandaşına bakmasını istiyoruz. Böyle giderse hepimiz açlıktan öleceğiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 13:50:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?