3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari'de okullar sıkı denetime alındı

incelemelerde bulunan Vali Erdoğan Gürbüz, ilk önce Yeni Mahalle’de yapılan 8 derslikli ve 3 katlı ilköğretim okulunu ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Konu ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Gürbüz, 1960’lı yıllarda mahallede yapılan Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu’nun 2 derslikli ve tek katlı olması nedeniyle eğitim ve öğretim ihtiyacına cevap veremediğini söyledi. Bu nedenle yıktıkları okulun yerine yeni bir okul yaptırmaya karar verdiklerini belirten Gürbüz, örnek bir davranış sergileyen 18 mahalle sakininin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bin metre kare arsa hibe ettiklerini belirtti. İl Özel İdara Müdürlüğü bütçesinden karşıladıkları para ile okul yaptırdıklarını ifade eden Gürbüz şunları söyledi:

"Okulumuz 1. derece deprem kuşağına göre dayanıklı bir şekilde yapılıyor. Bu okullarımızın inşaat çalışmalarında oldukça demir kullanılıyor. Dayanıklı olduğu için çok masraflı da oluyor. Okulumuz bize 500 milyar liraya mal oldu. 300 öğrenci kapasiteli bu okulumuz 2004-2005 eğitim ve öğretim yılında hizmete girecektir. Bütün çalışmalar tamamlanmış olup, okulun sadece çevre düzenlenmesi yapılıyor. Bu okulumuza Yeni Mahalle İlköğretim Okulu ismini vermeyi düşünüyoruz. Yeni yapılan okul ve pansiyonlarımız depreme dayanıklı Hakkari’nin ilk binalarıdır"

Daha sonra Biçer Mahallesi’ne geçen Vali Gürbüz, Mülteci Barınma Merkezi yerine yaptırılan kız ve erkek yurdunu gezdi. Vali Gürbüz, burada yaptığı konuşmada ise eğitim alanında ildeki en büyük sıkıntılardan birinin, köylerde ilköğretim okulunu bitiren kız ve erkek öğrencilerin yatak ve pansiyon problemi olduğunu ifade etti. Öğrencileri bu sıkıntıdan kurtarmak için Mülteci Barınma Merkezi’ni yıkarak 5 bin 100 metre kare alan üzerine yerine 5 katlı ve 500 öğrenci kapasiteli bir kız ve erkek yurdu yaptıklarını aktaran Vali Gürbüz,"Kız ve erkek yurdu ayrı bölümlerde olacak. 2004 yılı Haziran ayında temeli atılan yurt, 2005 yılında bitecek. Şu anda köylerde ilköğretim okulunu bitererek liseye geçmek isteyen, ancak yaşanan pansiyon sıkıntısından dolayı açıkta kalan 300’e yakın öğrenci bulunuyor. Açıkta kalan öğrencilerin bir kısmı kiralık evler tutarak, bazıları ise akrabalarının yanlarında kalacaklar. Yurdumuz faliyete geçene kadar Valilik Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan kiralık ev tutan öğrencilerimize kira bedeli ile gıda yardımında bulunacağız. Kendilerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu yurdumuz, hazine arsası üzerine inşaa ediliyor. Okumak isteyipte yer sıkıntısı nedeniyle açıkta kalan öğrencilerimizi aç ve açıkta bırakmayacağız. Yine bu yurdumuz da, diğer okullarımız gibi depreme dayanıklı bir şekilde yapılıyor" şeklinde konuştu.

iha-hakkari
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 10:55:28
Güncelleme :26 Ağustos 2004 Perşembe 12:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?